Najnovije

BOŽOVIĆ: Evo zašto je podignuta buka sa tvitom Sergeja Trifunovića!

- U tvitu Sergeja Trifunovića se Vučić ne pominje, a stvar je isfabrikovana kao da ga ima, jer nekima u medijima je dozvoljeno da čine šta im padne napamet, kaže profesor Ratko Božović, sociolog kulture.

Sociolog Ratko Božović (Foto: Jutjub)

Optužbe su kulminirale u ponedeljak kada je objavljen snimak gradonačelnika Subotice iz SNS-a, koji je pretio svom stranačkom kolegi. Tada je tvit glumca Sergeja Trifunovića, posle mesec dana, postao razlog da se Saša Janković u medijima optuži za pozivanje na ubistvo predsednika Srbije.
Ratko Božović kaže da zna koliko je Sergej Trifunović vezan da se pomogne deci i da je njegovu reakciju razumeo kao emocionalnu.
"Jedna afera menja drugu, sećate se državnog udara, pa onda stotinu izmišljenih stvari. Ovde je isfabrikovano u odnosu na glumca i Jankovića. Trebalo je priču o Labanu staviti u drugi plan i kakva se vlast uspostavlja i ko sve može biti predsednik, da bi se to stavilo u drugi plan i podredilo nekoj priči, ajmo sad da izvučemo priču koja se dogodila pre msec dana, da tom pričom zatrpamo našu bruku i sramotu", rekao je Božović.
On smatra da se mediji neadekvatno odnose prema građanima, koji, kako kaže, nisu glupi, i znaju da je to za potrebe dnevne politike.
"Imamo samoprevaru i prevaru, to se dešava, preko tabloida se dolazi na vlast, ali se tako i održava na vlasti. To tako ni Nušić ni Sterija nisu opisali, oni bi rekli ovo nije moguće, a to što nije moguće i korektno kod nas je moguće. Sve je to proizvelo strahovladu, ljudi su u strahu. Oni koji vladaju posredstvom straha ne zaslužuju da vladaju", navodi Božović
Profesorka novinarstva Neda Todorović navodi da je Sergej Trifunović objasnio šta je hteo da kaže, ali u novinama s malim tiražom. Ona ističe da postoji "nekoliko ostrvaca kvalitetnih medija", gde možete da čujete drugu stranu.
"Mi novinare učimo šta je zadatak, a to nije da vode politiku, da sude pre suđenja, već da pišu o činjenicama u interesu građana, da čuju dve strane i još neko nezavisno telo. Toga sad više skoro i da nema. Nema više autorskog novinarstva, niko nije napravio ime kao što smo to imali ranije. Činjenice nisu važne, važno je da naduvamo događaj, neki skandal za političke potrebe. Ovo više nije novinarstvo, samo malo časopisa koji su ostali usamljeni", rekla je Todorović.
Komentarišući pretnje gradonačelnika Subotice svom stranačkom kolegi iz SNS-a, Božović je rekao da nema razloga za šok, jer smo, kako tvrdi, oguglali na ono što se dešava u javnosti.
"Ovo je gluvonemo stanje, kad nemate kritičku javnost koja kazuje šta jeste onda imate spinovanje, samoprevaru i prevaru, to je deo društva u kome vladaju haos, nasilje i bezakonje. To je paradigma onoga što se nama događa i šta nam se dogodilo, izgleda da nema razloga za optimizam", kaže Božović.
Profesorka Neda Todorović kaže da će se epilog te svađe desiti unutar stranke i da će se na tome sve završiti. Ono što nju iznenađuje je reakcija medija.
"Generacije se odgajaju na navijačko-rijaliti stvarnosti, to je taj rečnik. Ono što mediji dalje rade i što mene pogađa je tabloidiotizacija na delu, to nam se dešava, sad mediji konstruišu priču koja ide dalje i oštrija je, zadire u druge sfere. Novinar je pas čuvar društva od samovolje vlasti, on nije buldog vlasti", navodi ona.
Profesorka smatra da ako situacija s uvredama gradonačelnika Subotice prođe nekažnjeno, to će biti primer da čovek može da se ponaša kako hoće "i da će možda biti nagrađen".
Na pitanje da li ima odgovornosti među političarima, Ratko Božović odgovara da se "superego i moral nalaze u stranci" i da će stranka odlučiti o svemu.
"Ako sam neadekvatan ima da dam ostavku. To govori koje su ličnosti prisutne u javnom polju, da li su to lutkice vladajuće stranke. Kad nemate kritičku javnost onda je sve moguće i brzo se zaboravlja. Imamo strančare, one koji su na vlasti, koji su podržani i koji su u prednosti, a drugi to nisu. Imamo strančarsku podelu, dominaciju onih koji su na vlasti i one koji su potcenjeni i ispod njih. Ovde vlada strahovlada", zaključuje Božović.
Pročitajte OVDE koji je to funkcioner "preleteo" u SNS?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju Ratka Božovića.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA