Najnovije

PUTIN BESAN NA HRVATE: Nećete praviti Oluju u Ukrajini!

Moskva je izrazila zabrinutost zbog kontakata između ukrajinskih i hrvatskih zvaničnika u vezi "povrata nekontrolisanih područja" na istoku Ukrajine, što je, kako tvrdi ruska strana, suprotno mirovnim sporazumima iz Minska, prenose ruski mediji saopštenje ministarstva spoljnih poslova.

Vladimir Putin (Foto: Sinhua)

Kijev je krajem avgusta ugostio bivšu hrvatsku ministarku pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Joška Morića i bivšeg voditelja Ureda hrvatske vlade za prognane i izbeglice Lovru Pejkovića.
- Prema trenutnim informacijama objavljenim u medijima, na sastancima se raspravljalo o pitanju povrata nekontrolisanih područja na osnovu iskustva Hrvatske iz 90-ih godina - stoji u saopštenju ruskog ministarstva.
Radi se o "negativnom iskustvu" s obzirom da su hrvatske vojne operacije 1995. rezultirale s 250.000 srpskih izbeglica i brojnim poginulim, dodaje se u ruskom saopštenju u kojem se aludira na vojnu operaciju "Oluju". 
- Bilo kakvo spominjanje vojnih scenarija prema Donbasu posebno se čini pogrešnim i nemoralnim u trenutku kada je u prvim danima škole "normandijska kontaktna grupa" uspela dogovoriti prekid vatre - nastavlja se u saopštenju.
"Normandijska četvorka" je grupa koju čine predstavnici Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske i koja pokušava razrešiti stanje na istoku Ukrajine. 
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da Moskva želi negovati prijateljske odnose s Hrvatskom i poziva Zagreb da "upotrebi sve mogućnosti i postakne Kijev na ustrajnu i potpunu primenu sporazuma iz Minska kako bi se na miroljubiv način i uz stvaranje uslova za održivu stabilizaciju stanja na ukrajinskom jugoistoku što prije rešila unutrašnja ukrajinska kriza".
Vesna Škare-Ožbolt, Joško Morić, Zdravka Bušić i Lovro Pejković su članovi radne grupe hrvatske vlade za saradnju Hrvatske i Ukrajine koji su tokom dvodnevnog radnog poseta Kijevu predstavili hrvatski model "uspešne i mirne reintegracije ukrajinskog teritorija, po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja".
Pročitajte OVDE kako bi izgledao svet da je pobedio Hitler?
Izvor: Srbijadanas/BN TV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo kako HRT obrađuje rat u Ukrajini.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA