Najnovije

NEŠTO SE SPREMA: Zajednički manevri ruske i kineske mornarice! (VIDEO)

Na Dalekom istoku, u vodama Japanskog i Ohotskog mora, počela je aktivna faza zajedničkih rusko-kineskih vojnih vežbi „Pomorska saradnja 2017“, u okviru koje će prvi put biti vežbano spasavanje posada sa podmornice. Moskva i Peking se spremaju za mogući rat između Severne Koreje i SAD, smatraju eksperti.

Rusko-kineske vojne vežbe (Foto: Jutjub)

Na Dalekom istoku je juče počela aktivna faza rusko-kineskih vojnih vežbi „Pomorska saradnja 2017“. Brodovi Ratne mornarice Kine i Tihookeanske flote Rusije su isplovili, saopštio je novinarima portparol Istočnog vojnog okruga za Tihookeansku flotu Vladimir Matvejev.
„Isplovljavanju je prethodio naporni rad u zajedničkom štabu u okviru vojnih vežbi ’Pomorska saradnja 2017‘. Na kartama su proučene sve etape vojnih vežbi, komandiri brodova su saopštili rukovodstvu da su posade spremne za izvođenje manevara“, rekao je Matvejev.
Aktivna faza vojnih vežbi će trajati do 25. septembra u vodama Japanskog i Ohotskog mora. U njima će učestvovati oko 15 brodova i podmornica, dva dubokovodna spasilačka aparata, četiri protivbrodska aviona i četiri brodska helikoptera Tihookeanske flote i kineske mornarice. Ruski i kineski mornari će za vreme manevara izvesti zajedničke akcije u cilju odbrane usidrenih brodova, traganja za brodovima, njihovog spasavanja, oslobađanja zaplenjenih brodova, kao i otkrivanja i raspoznavanja ciljeva zajedničke protivvazdušne odbrane. U okviru vojnih vežbi planirano je izvođenje zajedničkih artiljerijskih gađanja po morskim ciljevima.
Očekuje se da se prvi put vežba i spasavanje posade sa oštećene podmornice koja se nalazi na dnu mora.
Ove vojne vežbe su planirane najmanje pola godine i odlikuje ih „nekoliko specifičnosti“, objašnjava Aleksej Maslov, direktor Centra za strateška istraživanja Kine sa Univerziteta RUDN.
„Pre svega, vežbe se održavaju u trenutku eskalacije napetosti na Korejskom poluostrvu. Kao posledica toga, učesnice će verovatno vežbati manevre za sprečavanje početka lokalne ratne pretnje u ovom regionu. Početak lokalnog rata bio bi napad SAD na Severnu Koreju i odgovor Severne Koreje napadom na Južnu Koreju ili Japan. Ili obrnuto, preventivni severnokorejski napad na SAD ili okolne teritorije“, rekao je Maslov.
Ekspert dodaje da vojne vežbe „Pomorska saradnja 2017“ imaju isključivo odbrambeni karakter — vežba se zajednički rad na zaštiti teritorija Rusije i Kine.
„Sve vojne vežbe koje poslednjih godina izvode Rusija i Kina isključivo su odbrambenog karaktera. Koliko možemo da razumemo, iako to nije zvanično saopšteno, Rusija i Kina su već vežbale manevar za slučaj početka lokalno-regionalnog rata“, istakao je Maslov.
„Drugi veoma važan momenat jeste to što poslednjih godina, kada se izvode pomorske vojne vežbe, Rusija i Kina sve bliže sarađuju. Na primer, ove godine će verovatno, kao i prošle, mešati posade i zajedno vežbati manevre“, zaključio je ekspert.
Prva faza manevara „Pomorske saradnje 2017“ održana je u julu ove godine u Baltičkom moru, što je bila prva poseta kineskih brodova Baltiku u istoriji odnosa Moskve i Pekinga. Pogledajte OVDE kakvo oružje spremaju Amerikanci. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako izgleda Dan ruske mornarice u Sankt Petersburgu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA