Najnovije

PODELJENO MILION ILEGALNIH GLASAČKIH LISTIĆA: Katalonci ne odustaju ni od otcepljenja, a ni od svoje policije!

Zagovornici otcepljenja Katalonije podelili su milion glasačkih listića za referendum o nezavisnosti Katalonije zakazan za 1. oktobar.

Katalonija (Foto: JuTjub)

Predsednik separatističke grupe "Omnium kultural" Žordi Kuišar najavio deljenje listića tokom skupa u Barseloni. "Evo vam paketi listića, za koje vas molimo da razdelite širom Katalonije", rekao je on na skupu, prenosi AP. U prethodnih nekoliko dana španska policija je konfiskovala veliki deo od 10 miliona odštampanih glasačkih listića, u nameri da zaustavi referendum, koji je španski Ustavni sud suspendovao. Oko 12 katalonskih zvaničnika uhapšeno je u sredu, čime je pokrenut talas protesta. Ankete pokazuju da je oko 7,5 miliona stanovnika Katalonije podeljeno pola-pola što se tiče nezavisnosti.

Borba Madrida i Barselone oko policije

Ministar unutrašnjih poslova regionalne vlade Katalonije Žoakim Forn, izjavio je danas da ta vlada odbija da kontrolu regionalnih policijskih snaga preda centralnim španskim vlastima, koje pokušavaju da spreče referendum o nezavisnosti Katalonije zakazan za 1. oktobar. AP navodi da se Forn oglasio saopštenjem nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije odlučilo da preuzme koordinaciju svih policijskih snaga kako bi zaustavilo referendum koji španska vlada smatra nezakonitim. Navodi se da bi ova mera značila da bi Madrid slao direktna naređenja regionalnoj katalonskoj policiji „Mosos d“Eskvadra“, za koju AP navodi da je kritikovana što se ne trudi dovoljno u sprečavanju priprema za glasanje. Forn je kazao da je šef „Mosos d“Eskvadre“ izrazio protivljenje ovoj meri na današnjem sastanku da državnim tužiocem u Kataloniji i šefovima španske Nacionalne policije i Nacionalne garde. „Mi osuđujemo pokušaj države za intervencijom u policijskim snagama Katalonije“, rekao je katalonski ministar unutrašnjih poslova. AP prenosi da su španski mediji objavili da je nekoliko stotina studenata provelo noć ispred Univerziteta u Barseloni u znak protesta protiv napora španskih vlasti da zaustave održavanje referenduma. Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA