Najnovije

Severna Koreja je već jednom oborila američki avion. Sada imaju snimak kako bi to izgledalo (VIDEO)

Severna Koreja je upozorila da ima pravo da ruši američke bombardere jer smatra da joj je Amerika objavila rat. Ako bi to zaista učinila, to ne bi bilo prvi put.

Kim DŽong un (Foto: rodong-sinmun)

Ri Jong Ho, ministar spoljnih poslova Severne Koreje objavio je novi agresivni stav Pjongjanga prema Vašingtonu i rekao da Pjongjang zadržava pravo da preduzme kontramere, uključujući obaranje američkih strateških bombardera, čak i ako se ne nalaze u severnokorejskom vazdušnom prostoru.
Pjongjang je kao objavu rata protumačio poslednje tvitove američkog predsednika Donalda Trampa u kojima je on rekao Hou i severnokorejskom predsedniku Kim DŽong Unu da ih "uskoro više neće biti".
Tokom vikenda su dva B-1B lanser nuklearna bombardera proletela blizu severnokorejske obale, što je izazvalo nove tenzije.
Nakon toga Severna Koreja je objavila propagandni snimak koji pokazuje kako njena vojska diže u vazduh nosač američkog aviona.
Ova pretnja priziva u sećanje slučaj kada su severnokorejski avioni srušili američku špijunsku letelicu u međunarodnom vazdušnom prostoru 1969. godine i ubili pri tom 31 člana posade.
Dva severnokorejska Mig-21s napala su tada nenaoružanu letelicu  "Lockheed EC-121M" koju nisu pratili američki lovci, na oko 90 nautičkih milja daleko od obale Severne Koreje. Prethodno su severnokorejski brodovi napali američki koji je bio nedaleko od teritorijalnih voda Severne Koreje, ubili jednog člana posade, a drugog držali više od godinu dana u zarobljeništvu.
Tadašnji američki predsednik Ričard Nikson nije preduzeo ofanzivne mere protiv Severne Koreje.
Ukoliko bi danas Severna Koreja htela da uništi američku letelicu, najverovatnije bi to uradila pomoću projektila zemlja-vazduh, smatraju analitičari.
- Severna Koreja ima jedan od najgušćih sistema protivvazdušne odbrane na svetu, u rasponu od projektila kratkog dometa i protivvazdušnih topova do dalekodometnih projektila - kaže za britanski "Telegraf" Lens Gatling, odbrambeni analitičar.
Najnapredniji projektil koji Severna Koreja ima u arsenalu protiv letelica je KN-06, koji je verzija ruskog S-300 SAM, kaže Gatling.
Međutim, performanse ovog sistema nisu poznate jer su do sada primećena samo dva testiranja ovog oružja. Državni mediji u Pjongjangu su ranije ove godine rekli da su svi problemi sa oružjem rešeni i da je sistem raspoređen širom zemlje.
- Jasno je da ovi projektili mogu da ulete u međunarodni vazdušni prostor dalje od istočne obale poluostrva, ali moramo istaći da patroliranje tim prostorom ne predstavlja kršenje nikakvih zakona. Pucanje na metu u međunarodnom vazdušnom prostoru je s druge strane, ratni čin i tako će i biti tretiran - rekao je Gatling.
Protivmere koje imaju američki nuklearni bombarderi su poverljivi, ali je poznato da su te letelice opremljene sistemima za izbegavanje dolazećih projektila.
Ofanzivno lansiranje će odmah biti detektovano, rekao je stručnjak.
On smatra da Severna Koreja verovatno neće svojom vazdušnom snagom presretati američke avione, jer su njene letelice prilično zastarele, a i posada nije dobro istrenirana jer severnokorejski "migovi" godišnje lete samo nekoliko sati zbog manjka goriva. Zašto se Rusi i Amerikanci sastaju "negde" na Bliskom istoku pročitajte OVDE.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA