Najnovije

KATALONCI IPAK NEĆE SUKOB:EU posreduje između Barselone i Madrida?!

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je Evropsku uniju da posreduje oko održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije u autorskom tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Garijan".

Katalonija na ivici eskalacije (Foto: Jutjub)

Moja obaveza kao gradonačelnice je da pozovem Evropsku komisiju da otvori prostor za posredovanje između španske i katalonske vlade u cilju pronalaženja dogovorenog i demokratskog rešenja, napisala je gradonačelnica Barselone, preneo je AFP.
Barselona ne želi sukob koji bi imao nepredvidive posledice, istakla je Kolau i dodala da je uverena da ni većina evropskih partnera Španije to ne želi.
Kolau je protiv nezavisnosti, ali je osudila ponašanje "beskompromisne vlade" premijera Marijana Rahoja" u Madridu, rekavši da je ona pogoršala situaciju sa katalonskom regionalnom vladom.
Pravne radnje protiv katalonskih zvaničnika će samo povećati društvene napetosti i blokirati bilo kakve mogućnost pronalaženja izlaza iz sukoba, napisala je gradonačelnica Barselone.
Katalonska policija upozorila je juče na pojavu građanskih nemira ukoliko španske vlasti zatvore birališta i na taj način spreče održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazanog za 1. oktobar.
Katalonska vlada odlučila je da se taj referendum održi, uprkos tome što vlada u Madridu pokušava na sve načine da odvrati Kataloniju od takvog poteza, preneo je AFP.
Španska vlada saopštila je u utorak da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad bilo kojim biračkim mestom uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazanog za 1. oktobar, javlja Rojters.
Kako navodi AP, španska vlada naredila je regionalnoj policiji Katalonije da identifikuje zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korišćene kao biračka mesta na referendumu.
Špansko MInistarstvo unutrašnjih poslova u Madridu saopštilo je u utorak i da je naređenje da se zabeleže lični detalji zvaničnika policiji dao vrhovni državni tužilac u Kataloniji.
Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa odbio je da isključi mogućnost hapšenja predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona zbog njegovog insistiranja na održavanju referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine.
Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.
Tužioci su, takođe, rekli policiji da ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika, koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.
Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je nedavno katalonske lidere da priznaju da ne mogu da održe referendum o nezavisnosti Katalonije.
Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim. Pogledajte OVDE Putinov šah-mat u Siriji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovo je bila reakcija španske policije na referendum:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA