Najnovije

NATO (ipak) zabrinut zbog plana Prištine za "vojsku"

- Zabrinuti smo zbog predloga da se Kosovske snage bezbednosti transformišu u oružanu snagu bez ustavnih promena. Takvi jednostrani koraci nisu od pomoći. Generalni sekretar je ovu poruku preneo i direktno kosovskim vlastima. On je takođe pozvao kosovske vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom. NATO pozicija po ovom pitanju se nije promenila.

Kosovska policija (Foto: Sinhua)

Ovo je odgovor od visokog zvaničnika NATO-a iz Brisela, na pitanje koja je trenutna pozicija Alijanse povodom planova predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da KSB transformiše u vojsku.
Iz Tačijevog kabineta, najavljeno je da će se, ukoliko se ne budu pridobili neophodni srpski glasovi za ustavne amandmane, Skupštini podneti nacrt zakona o transformaciji KSB u vojsku. Taj nacrt do paralmenta u Prištini je stigao i u martu, ali je pod pritiskom zapadnih zemalja, kao i NATO-a, tada povučen.
- Pozdravljamo spremnost da se u debatu oko budućnosti KSB-a uključe sve zajednice. NATO je godinama podržavao razvoj KSB-a kao profesionalne i narastajuće multietničke snage. Struktura, mandat i misija KBS-a su pitanja za lokalne kosovske institucije u skladu sa njihovim ustavnim zakonom - dodao je zvaničnik NATO-a za naš list.
Da je formiranje vojske primarni cilj novoformirane vlade u Prištini, pokazuje i to što je ministar za bezbednosne snage Rustem Beriša, tokom jučerašnjih razgovora u Tirani sa ministarkom odbrane Albanije Oltom DŽakom, rekao da je jačanje bezbednosnih institucija "prioritet" i da to "uključuje transformaciju KSB u oružane snage".

I dalje bez zahteva za UNESKO

- Iz Prištine dosad nije stigao zahtev za članstvo - poručio je Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesku.
Ukoliko bi eventualno htele da se upuste u ovu avanturu, prištinskim vlastima ostalo je još malo vremena do Izvršnog saveta Uneska, koji će se održati sledeće srede i kada će se utvrđivati dnevni red za Generalnu konferenciju u novembru.
Tanasković ističe da predstavnici Srbije sve čine da bi predupredili eventualne poteze Prištine u poslednji čas.
Pročitajte OVDE kada Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prema pisanju prištinskih medija, kosovska vlada planira da na jesen transformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku Kosova. Vojni analitičari tvrde da KBS trenutno nema ni kadrove, a ni materijalno-tehničke uslove za preuzimanje takve odgovornosti.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA