Najnovije

CEO SVET ŽMURI, ALI POSLEDICE SU STRAŠNE: "Zapad se uplašio onoga što je stvorio u Ukrajini!"

U senci kaubojskog prepucavanja između Donalda Trampa i Kim DŽong Una i straha čitavog sveta od nuklearne kataklizme, nekako neprimećeno provukla se vest iz Ukrajine: Vrhovna Rada (parlament Ukrajine) usvojila je blago rečeno kontroverzan zakon, po kojem se u školama i na fakultetima ukida nastava na svim jezicima nacionalnih manjina.

Majdan (Foto: RIA Novosti)

Tako je Ukrajina, u svojoj borbi protiv Rusije, povukla potez koji bi moderna Evropa i SAD, da nisu prezauzete većim brigama, vrlo verovatno najstrašnije osudile kao enciklopedijski primer bujanja nacionalizma i kršenja ljudskih prava.
Ukrajina, koja tvrdi da je strogo privržena evropskim vrednostima, i želi da postane deo EU i NATO, ne samo da je prekršila prava ruske, već i mađarske i rumunske manjine. Ovaj skandalozni zakon nije promakao švajcarskom listu "InfoSperber", koji je objavio tekst u kome optužuje Evropu da "okreće glavu od onoga što se dešava u Ukrajini".
- Rada je onemogućila manjinama mogućnost da se obrazuju slušajući nastavu na svom jeziku. Prethodno je ukinula ruski jezik kao sredstvo službene komunikacije, iako se trećina stanovnika Ukrajine koristi ruskim jezikom od kad zna za sebe, dakle od rođenja. Sada su na red došle manjine iz Mađarske i Rumunije. Kijev kao da želi da silom natera sve stanovnike da govore ukrajinski. To je čist nacionalizam - navodi se u tekstu švajcarskog dnevnika.
Zašto Evropa ćuti?
Zapadne države koje su Rusiji uvele sankcije zbog aneksije Krima propustile su priliku da osude nacionalistički stav ukrajinskih vlasti. Diplomatski rat sa Rusijom, obojen brojnim sankcijama, ne bi smeo da bude razlog za pasivnost u ovakvim slučajevima.
"InfoSperber" piše da bi svaki građanin Evrope morao da oseća ogorčenje zbog nereagovanja Brisela na potez iz Kijeva.
- Niko ne obraća pažnju na to. Najbolji primer vam je Gugl: ako recimo na nemačkom jeziku ukucate u pretraživač vest o novom zakonu u Ukrajini, rezultat dobiti nećete. U najboljem slučaju iskočiće par sitnih vesti, i to na diskutabilnim i minornim portalima koje finansira Kremlj. Od novinara iz EU malo ko govori ukrajinski jezik, niti ima vremena da obitava po portalima koji prenose lokalne vesti iz Ukrajine - ističe list.
Međutim, vest je dobila malo veći odjek nakon što je stigla reakcija iz Budimpešte i Bukurešta, koji nimalo nisu zadovoljni zakonom koji je potpisao predsednik Petro Porošenko, javio je "ABC njuz". Da se ne spominje činjenica da se donošenje takvog zakona direktno kosi sa ukrajinskim ustavom, koji garantuje jednaka prava svim manjinama.
- Ukrajina priča o evropskim vrednostima, ali u toj zemlji realnost nema nikakve veze sa Evropom. Ovde se vrednuje glas ultranacionalista - piše u tekstu švajcarskog lista.
Da i pre donošenja spornog zakona u Ukrajini mnogo toga ne valja ukazao je i priznati američki istoričar i politikolog DŽeremi Kuzmarov, profesor na univerzitetu u Tulsi. On je za američki "Hafington post" pre mesec dana napisao opširnu analizu pod naslovom: Zapad ne sme da naoružava Ukrajinu".
- Ukrajina je postala neonacistička država, a SAD to moraju što pre da shvate i nikako ne dozvole sebi da pošalju oružje zemlji koju vodi neko kao što je Petro Porošenko. Podržali smo ih tokom Majdana, a sada okećemo glavu- ističe Kuzmarov.
Ukrajina nije došla u ovu situaciju zbog Donbasa i ruske akcije koja se završila aneksijom Krima i kršenjem međunarodnog prava, već zbog toga što je svrgnula demokratski izabranog predsednika i na njegovo mesto dovela čoveka koji druguje sa neonacistima.
Američki profesor je tekst napisao kao reakciju na komentar američkog sekretara odbrane DŽejmsa Matisa koji je izjavio da će "SAD pomoći Ukrajini da odbrani svoju nezavisnost".
SAD moraju da se odupru pritisku pojedinih struja iz vlasti na čelu sa generalom Matisom. U suprotnom bi slanje oružja Ukrajini srozalo odnose Rusije i SAD na još niži nivo nego do sada, i time i zvanično označilo početak drugog hladnog rata. Pogledajte OVDE novi šok za Amerikance u Siriji. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako se dogodilo krvoproliće na Majdanu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA