Najnovije

Tajno rusko oružje o kojem se malo govori...

Rusija može, kako je više puta istakao predsednik Vladimir Putin, da se suprotstavi bilo kom agresoru. Tako nešto je, kažu stručnjaci, moguće zahvaljujući najpre naprednim sistemima PRO i PVO. Takođe, u prilog izjavi ruskog predsednika ide i modernizacija nuklearnog oružja. A najnovije podmornice su već „popunile redove“ Crnomorske flote.

"Iskander" (Foto: Jutjub)

„Osim toga, usavršavaju se krstareće rakete, koje koristi strateška avijacija, i one u slučaju potrebe mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama“, kaže vojni ekspert Aleksej Leonkov. Navodi i da su praktično sve ruske granice opremljene novim radarskim stanicama „Voronjež-D“ i „Voronjež-SM“ koje na maksimalnoj udaljenosti od šest hiljada kilometara mogu da detektuju bilo koje sredstvo koje može da izvede vazdušni napad.
Međutim, ima i projekata novog oružja koji još uvek nose oznaku „tajno“, i o njima se malo govori, ističe stručnjak Centra za vojno-političko novinarstvo Boris Rožin. U tom smislu on navodi bespilotne letelice, pre svega izviđačke, ali i ofanzivne. Ovi dronovi sada se koriste u Siriji, i sad je prilika da se ustanove svi njihovi eventualni nedostaci i da se letelice usavrše.
Rožin dodaje da se u istim uslovima vrše i testiranja opreme za elektronska izviđanja i protivelektronsko dejstvo:
„Konkretno, radi se o posmatranju i kontroli inostranih letelica. Proverava se da li je ruska oprema u mogućnosti da presretne američke i izraelske dronove. Ovakva oprema postoji u ruskoj vojsci još od sukoba u Gruziji leta 2008. godine, ali tek sad u Siriji može biti isprobana u praksi. Sada se na terenu odmeravaju snage sa opremom koju ima NATO, ali i sa onom kojom raspolažu drugi potencijalni protivnici Rusije“.
U Siriji se sada vrši i proba različitih sistema za otkrivanje mina, ruske proizvodnje.
„Posle oslobođenja Palmire, u okolini grada i po predgrađima vršilo se ispitivanje savremene ruske opreme. Ove nove tehnologije omogućavaju da se sa što manjim učešćem ljudstva očiste od mina što veće teritorije. Vojne fabrike koje se bave konstruisanjem i proizvodnjom sistema za nalaženje protivtenkovskih mina poslale su svoje stručnjake na teren kako bi oni na licu mesta registrovali moguće manjkavosti, ali i nadgledali upotrebu novih tehničkih dostignuća“, otkriva Rožin.
Radi se i na modernizaciji reaktivnih oklopa, odnosno usavršavanju dinamičke zaštite oklopnih vozila. Ono što sada karakteriše novu opremu ovog tipa jesu specijalni uređaji koji štite vozilo pri napadu krstarećih raketa.
Rožin ističe da se modernizuju i strateške raketne nuklearne podmornice. Konkretno, radi se na smanjenju nivoa buke kako bi ih bilo teže otkriti, zatim na povećavanju komfora za posadu i jačanju ofanzivnih karakteristika.
Pročitajte OVDE sve o ruskom čudu od puške koja prizemljuje dronove.
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zastrašujuća moć ruskog "Iskandera".

Bonus video

"Iskander" u Avganistanu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA