Najnovije

POPOVIĆ: Rusija je jedan od naših najbližih i najiskrenijih prijatelja

Rusija je jedan od naših najbližih i najiskrenijih prijatelja i zemlja sa kojom Srbija ima stratešku saradnju, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović u intervjuu za rusku državnu agenciju Tass i dodao da je to njegov stav, ali i "činjenica koja je dokazana brojnim prijateljskim gestovima Rusije prema našem narodu i državi u prošlosti".

Nenad Popović (Foto: Jutjub)

On je, na pitanje da li mu smeta njegova "rusofilska" prošlost u prozapadnom kabinetu Ane Brnabić, istakao da "vlada vodi politiku isključivo u interesu Srbije".
- Zato se ne bih složio sa ocenama da je ona prozapadna, jer Vlada odlično razume i podržava razvijanje političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom jer je to upravo u interesu moje zemlje. Kao što sarađujemo i sa zapadnim državama kada je to u interesu Srbije - naglasio je Popović.
Prema njegovim rečima, politika koju zastupa koalicija SNS predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske narodne partije, dobila je najveću podršku naroda na izborima, a to je politika koja definiše dve veoma važne tačke u odnosima Srbije i Rusije.
- A te dve tačke su da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji i da nikada neće postati član NATO pakta. To je politika koja ima podršku naroda Srbije i koju je Vlada Republike Srbije u obavezi da sprovodi - rekao je Popović i dodao da je Vlada zahvalna Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na princpijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu po pitanju KiM.

"NATO hoće da sve države na Balkanu uđu u taj vojni savez"

Govoreći o zaoštravanju situacije u nekoliko zemalja na Balkanu, za koju Zapad optužuje Rusiju, Popović je ocenio da je zaoštravanje situacije posledica nastojanja NATO pakta i pojedinih zapadnih sila da sve balkanske države uđu u ovaj vojni savez i da time NATO uspostavi punu kontrolu na Balkanu.
- Tako je i pored protivljenja većine građana Crna Gora ušla u NATO pakt. A sada zapad sličnu stvar pokušava u Makedoniji. Cilj svega ovoga je i da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju da promeni svoju politiku vojne neutralnosti. Veliki problem je i proglašenje nezavisnosti lažne države Kosovo, uz podršku NATO zemalja. Na Srbiju se vrši pritisak da to proglašenje prizna i da na Kosovu bude stvorena vojska koja bi bila deo NATO pakta - rekao je Popović.
Prema njegovim rečima, još jedan problem koji stvara tenzije je pritisak zapada da balkanske zemlje počnu da vode neprijateljsku politiku prema Rusiji i da joj uvedu sankcije.
- Srbija će nastaviti da vodi samostalnu i nezavisnu politiku ne pristupajući NATO niti bilo kom drugom vojnom savezu. Mi ćemo odoleti pritiscima, sačuvaćemo Kosovo, našu vojnu neutralnost i prijateljstvo sa Rusijom - ocenio je Popović.
Popović je političke odnose Srbije i Rusije nazvao najboljim političkim odnosima u istoriji, navodeći da i ekonomski odnosi imaju veliki potencijal za rast, naročito u oblastima digitalne ekonomije, inovacija i tehnološkog razvoja.

"Ugrožena prava i bezbednost Srba"

- Za Srbiju su značajna iskustva Rusije u razvoju elektronske javne uprave, pametnih gradova, pametnog transporta, izgradnje inovacione infrastrukture. Želimo bližu saradnju srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija i univerziteta, kao što je Univerzitet Inopolis, gde možemo mnogo toga novog da vidimo iz oblasti IT-a, robotike, veštačke inteligencije - rekao je Popović.
Kako je rekao, sa ruskim ministrom za telekomunikacije i masovne medije Nikolajem Nikiforovim dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, koji bi podrazumeva razmenu iskustava, kadrova, saradnju univerziteta i naučno-istraživačih centara, kao i inovativnih, visokotehnoloških i IT kompanija iz Srbije i Rusije.
Upitan da prokomentariše stanje srpske dijaspore u regionu, Popović je rekao da su i osnovna ljudska prava i bezbednost srpskog naroda na Balkanu ugroženi.
- U Crnoj Gori na delu je svojevrstan identitetski genocid, poništavanje srpskog nasleđa te države i uskraćivanje najosnovnijih prava Srbima. U Hrvatskoj se nastavlja progon Srba započet još za vreme NDH koja je bila Hitlerov saveznik u Drugom svetskom ratu. U Makedoniji nova Vlada optužuje Srbe kao faktor nestabilnosti. Pritisci na suverenitet Republike Srpske ne prestaju - ocenio je Popović i dodao da kao rešenje tog problema Popović vidi donošenje Deklaracije o očuvanju srpske nacije, koju su najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik.
Vučić kaže da nećemo u NATO, već pravimo svoju vojsku. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nenad Popović u parlamentu Krima: Građani su Krim vratili Rusiji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA