Najnovije

VUČIĆ: Srbiju i BiH razdvajaju pitanja iz prošlosti, a spaja ih budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiju i BiH u ovom trenutku razdvajaju pitanja iz prošlosti i strast koja obično proističe iz religioznih opredeljenja, a spaja ih budućnost.

Vučić (Foto: Sinhua)

Vučić je izrazio uverenje da će tokom posete Sarajevu, sa zvaničnicima BiH razgovarati o važnim temama, među kojima je i pitanje granice da bi se utvrdilo još preostalih tri odsto granice sa BiH.
- Kada to rešimo, mnoge stvari iz EU bile bi nam dostupnije. Još bitnije, naše odnose rešili bismo za dugi niz godina. Time bismo pokazali da jedni drugima poštujemo teritorijalni integritet na svaki način - rekao je za "Dnevni avaz" Vučić, koji sutra stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu BiH.
Vučić je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i da prema njoj nema nikakvih pretenzija, ali da to isto očekuje od BiH i svih drugih zemalja.
On je ponovio da Srbija i BiH moraju imati najbliže odnose, uključujući i ekonomske i istakao da je zato predlagao stvaranje ekonomske zone, jer misli da se više stvari može zajednički uraditi i po pitanju carina, taksi, poreza, da bi de fakto bilo konstituisano jedinstveno tržište i ambijent za privlačenje stranih investitora.
- Za to je potrebno još godina, mnogo energije i truda. Ali kada to budemo ostvarili, onda nećete imati 350 ili 400 miliona investicija u BiH, nego 1,5 milijardu. A Srbija ne dve, već više od tri milijarde evra stranih investicija - naveo je Vučić.
Pojašnjavajući svoju izjavu da ga "najviše brine situacija u BiH zbog odnosa u toj zemlji", Vučić je naveo da, šta god da se desi u BiH, nema više nikakve stabilnosti i mira u regionu, te da to ne može da bude ni lokalni, ni ograničeni incident, niti bilo šta drugo.
On kaže da mu bar 50 odsto Bošnjaka u BiH ne veruje zbog žestoke kampanje i velike ostrašćenosti protiv Srba.
- Siguran sam da je bar 50 odsto Bošnjaka u međuvremenu umelo razumeti i prepoznati moju odgovornost i ozbiljnost u pristupu prema BiH. Ne možete, u periodu od kada sam predsednik Vlade i države, naći nijednu moju izjavu koja je suštinski protiv BiH i bošnjačkog naroda. Mislim da je to odgovorno i ozbiljno ponašanje - poručio je Vučić.
Jezivo upozorenje iz Ministarstva odbrane, na meti Kimovih raketa Evropa, a onda i Srbija. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Vučić u emisiji "Ćirilica"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA