Najnovije

A VI KUPUJTE KOD NJIH I DALJE: Kako je kartel sportske opreme oštetio potrošače u Srbiji?

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije nedavno je saopštila da je kaznila 15 firmi koje se bave veleprodajom i maloprodajom sportske odeće, obuće i opreme jer su sklapale restriktivne sporazume u kojima je bila određena cena robe u daljoj prodaji. Firme koje su narušile konkurenciju, kažnjene su sa ukupno 45,3 miliona dinara.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Konkurenciju na tržištu narušile su firme firme "N sport", "Đak", "Ofis šuz", "Planeta sport", "Karvel" i mnoge druge…
Komisija je 18. avgusta 2016. izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama jedne od firmi i pribavila pisane tragove o narušavanju konkurencije, kaže Siniša Milošević iz Komisije za zaštitu konkurencije.
“Šta je bilo u ovoj konkretnoj situaciji? Svi ti distributeri sportske opreme bili su prinuđeni da se pridržavaju cene koju je odredio veleprodavac. Kada ne bismo imali to ograničenje u ugovorima, svaki od tih prodavaca bi mogao da spusti cenu i da na toj osnovi pridobije više potrošača”, objašnjava Milošević.
A potrošač je taj dogovor najviše osetio, jer nije imao mogućnost da kupi po nižoj ceni od one koju mu je prodavac nametnuo, ističe ekonomista Goran Nikolić.
“Svaki dogovor prodavaca je šteta za potrošača i država ima pravo da kažnjava takve stvari, odnosno da sprečava kartelizaciju na tržištu”, podseća on.
A u ovom slučaju firme su kažnjene sa ukupnim iznosom od 45,3 miliona dinara, a pojedinačne kazne išle su do 10 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda. Najveća pojedinačna kazna iznosila je preko 16,5 miliona dinara, a najniža oko 25 hiljada.
“Svaki takav slučaj, pa čak iako je redak, jer postoji dosta takvih slučajeva za koje nikada ne saznamo, je dobar zato što može da uplaši buduće dogovarače i da odustanu od toga. Dovoljno je samo jedan da izađe iz kruga i da ovi drugi budu kažnjeni”, smatra Nikolić.
Sve kažnjene firme, dužne su da u roku od šest meseci u budžet uplate iznose navedene u rešenjima.
Pročitajte OVDE šta je sve najavljeno za 2018. što se tiče plata i penzija?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto su kod nas igračke skuplje?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA