Najnovije

Balkanska trilogija: Priča o jevrejskoj porodici koja ima veliki istorijski značaj!

"Miris kiše na balkanu" , "Cvat lipe na Balkanu" i "Smiraj dana na Balkanu" čine Balkansku trilogiju koja govori o porodici Jevreja koji su živeli na našim prostorima.

Balkanska trilogija (Foto-Vulkan)

Autorka romana, Gordana Kuić unela je život u svoje likove toliko snažno da već godinama ovi romani osvajaju publiku. Romani su imali čak i svoju televizijsku adaptaciju.
Prenosimo vam komentare drugih na ova više nego značajna dela. - "Miris kiše na Balkanu" jeste značajan doprinos oskudnoj jevrejskoj književnosti kod nas... ali ovaj roman prerasta uske granice takvog određenja i njegov značaj postaje znatno širi, David Albahari, književnik. 
-U preobilju likova i mnoštvu epizoda, "Cvat lipe na Balkanu" neprimetno odražava jedinstvenu unutrašnju nit koju čini osobena balkanska jevrejska nostalgija, jaka duhovna i emotivna vezanost sarajevskih i beogradskih Jevreja za zavičaj. U romanima Gordane Kuić Jevreji se javljaju kao nosioci tradicionalnih građanskih i urbanih vrednosti i plemenitih starosedelačkih spona među ljudima koji su na istome tlu dugo delili zajedničku istorijsku kob,  Predrag Palavestra, „Jevrejski pisci u srpskoj knjizevnosti“ -"Smiraj dana na Balkanu" može se čitati kao pažljivo iznijansiran ljubavni roman, potom kao roman sa internacionalnom temom, ali i kao društveno-istorijski roman o aktuelnim zbivanjima u Jugoslaviji početkom devedesetih, Simha Kabiljo, istoričar književnosti.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA