Najnovije

STRAH KAO NAJJAČE ORUŽJE: Zašto Amerika želi što snažniju i moderniju rusku vojsku

Američki general DŽozef Danford izjavio je da Vašington ozbiljno zabrinjava visok tempo modernizacije Oružanih snaga Rusije, a Moskvu je nazvao „najvećom pretnjom“ za Evropu. Danford, koji je na čelu Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD, naveo je da „nema nijedne jedinice ruskih Oružanih snaga koja u nekom stepenu nije bila modernizovana“.

Ruska vojska (Foto: RIA)

On je Rusiju nazvao „najvećom pretnjom“ za Evropu, napominjući da NATO preduzima mere za obuzdavanje istočnog suseda.
Ranije je američki general priznao i da su SAD izgubile vojnu superiornost u svetu zbog Rusije i Kine. On je naglasio i da su ruska i kineska vojska izgradile kontramere i strategiju za suzbijanje američke superiornosti.
Ruski analitičari smatraju da je Danford, koji „obično iskrivljuje činjenice“, konačno dao objektivnu ocenu o stanju u ruskoj vojsci. Oni smatraju da su „strahovi“ Amerike zbog vojne moći Rusije koja je u porastu povezani sa željom te zemlje da poveća svoj vojni budžet, kao i kontigent NATO-a u Istočnoj Evropi.
„Postoji ozbiljan razlog da se veruje da će sledeće godine vojni budžet SAD biti još veći, a Danford je samo rekao ono što je realnost, koja je već usvojena od strane američkih analitičara. Ruska armija već sada nije više onakva kakva je bila sredinom dvehiljaditih, i to se, između ostalog, manifestuje u tehnološkim promenama, organizaciji vođenja rata, upravljanju. To je navedeno u analitičkim izveštajima različitih istraživačkih centara koji služe Pentagonu ili agenciji CIA. U izveštajima se vidi da je, prema nekim parametrima, američka vojska znatno inferiornija od savremene ruske vojske“, rekao je za  vojnopolitički komentator Boris Rožin.
Prema njegovim rečima, antiruska retorika američkih zvaničnika ima za cilj povećanje eskalacije u odnosima sa Rusijom.
„S jedne strane, oni navode realnu pretnju koju ruska vojska predstavlja za američku. S druge strane, oni to koriste da bi pokazali kako je tobože Rusija agresivna — pogledajte, kako ona ojačava svoju vojsku. Sva ta retorika ima za cilj povećanje eskalacije u odnosima sa Moskvom i povećanje borbenih sposobnosti američkih Oružanih snaga. Pritom, ignoriše se činjenica da se ruska vojska nalazi na svojoj teritoriji, a američke trupe na granicama Rusije“, rekao je Rožin.
Izjave američkog generala o ubrzanoj modernizaciji ruske vojske umnogome odgovaraju istini. Moskva ne skriva svoje planove da ruske Oružane snage pretvori u vojsku nove generacije, ali takođe ističe i da neće ulaziti u trku u naoružanju.
Udeo savremenog naoružanja u nuklearnoj trijadi tokom 2017. godine iznosio je 79 odsto, a planirano je da se do 2021. godine ta brojka podigne na 90 odsto. Reč je o raketnim kompleksima koji će biti u stanju da pouzdano uništavaju sisteme PRO.
Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane udeo najnovije tehnike u Oružanim snagama iznosi 59,5 odsto. Na primer, Vazdušno-kosmičke snage RF opremljene su novim naoružanjem za 73 odsto, a Ratna mornarica za 53 odsto. Radi se i na stvaranju novog oružja i tehnike, kao i na modernizaciji. Recimo, sprema se serijska proizvodnja strateškog supersoničnog bombardera, raketnog nosača, Tu-160M2. Reč je o novoj modifikaciji legendarnog „Belog labuda“.
Skoro svake nedelje Ministarstvo odbrane ili vojno-industrijski kompleks Rusije objavljuju informacije o stvaranju nove vojne tehnike ili oružja koje se stavlja u službu. Osim toga, u poslednjih nekoliko godina stvorena je i dobra vojna infrastruktura, uključujući i aerodrome, komandne, kontrolne tačke i slično.
Vojni eksperti ističu da jačanje ruske armije nije povezano sa namerama Rusije da nekog napadne, već ona ispunjava dva, kako kažu, plemenita zadatka — štiti Rusiju i bori se protiv međunarodnog terorizma.
Moskvu posebno zabrinjavaju dejstva NATO-a i SAD u blizini ruskih granica, izgradnja vojne infrastrukture i globalni sistem protivraketne odbrane. Posebno pitanje su napori Vašingtona da izađu iz Sporazuma o smanjenju raketa srednjeg i kraćeg dometa.
Ruski vojni eksperti navode da je Pentagon dobio rekordni iznos od oko 4,6 milijardi dolara za sprovođenje „evropske inicijative za odvraćanje“. Većina ovih sredstava trošiće se na jačanje američkih vojnih baza u Evropi, razvoj i održavanje vojne infrastrukture.
Podsetimo, vojni budžet Rusije za 2018. godinu iznosi 46 milijardi dolara. Poređenja radi, Pentagon je dobio više od 700 milijardi, Ministarstvo odbrane Velike Britanije oko 60 milijardi, a Francuske i Nemačke po 40 milijardi dolara.
Šta sve ruska vojska dobija u 2018. godini pogledajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovo je najopasniji borbeni avion na svetu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA