Najnovije

TURSKA SILA SE OBRUŠILA NA KURDE: Počela operacija u Afrinu! Erdogan svom snagom napao američke miljenike (VIDEO)

Turska vojska saopštila je da je granatirala danas i u petak pozicije Kurda u sirijskom regionu Afrin.

Erdogan krenuo u rat (Ilustracija: Sinhua/Pravda)

Kako se navodi, prethodno su ekstremisti pucali na pozicije turske vojske, prenosi Rojters. U saopštenju se precizira da je turska vojska gađala skloništa ekstremista iz tri grupe - Radničke partije Kurdistana (RPK), Stranke demokratske unije (SDU) i Narodnih zaštitnih jedinica (NZJ). Visoko pozicionirani zvaničnik američkog Stejt departmenta juče je izjavio da ukoliko se ispostavi da su navodi o turskom granatiranju sirijskog regiona Afrin tačni, to bi ugrozilo regionalnu stabilnost i ne bi pomoglo u zaštiti bezbednosti turske granice. "Ne verujemo da vojna operacija ide u prilog regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Sirije ili zabrinutosti Truske za bezbednost svoje granice", rekao je novinarima zvaničnik, kojeg Rojters ne imenuje. On je naglasio da ima ograničene informacije o navodnim vojnim potezima Turske.
Neimenovani zvaničnik je rekao da je takva vrsta aktivnosti destabilizujuća. Turski ministar odbrane Nuertin Čanikli je prethodno izjavio da je njegova zemlja započela vojnu operaciju granatiranjem sirijskog regiona Afrin, koji se nalazi pod kontrolom Kurda.

Erdogan: Počela vojna operacija protiv Kurda u Afrinu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, počela vojna operacija nakon što je turska vojska izvela prekogranično granatiranje. Turska vojska je danas saopštila da je pogodila skloništa koja koriste ekstremisti tri grupe - Kurdistanske radničke partije (PKK), Partije demokratskog jedinstva (PYD) i Jedinica za narodnu zaštitu (YPG), nakon što su ekstremisti pucali na turske položaje unutar Turske, prenosi Rojters. "Uništićemo teroristički koridor postepeno, kao što smo to učinili u operacijama u DŽarabulusu i El-babu, počev od zapadne strane. Operacija u Afrinu je praktično počela na terenu. Sledeći je Manbidž", rekao je Erdogan. On je više puta najavljivao da će slomiti sirijsku kurdsku miliciju u Afrinu, koju vidi kao bezbednosnu pretnju Turskoj, napominje britanska agencija. Direktna vojna akcija protiv teritorije koju pod kontrolom drži kurdska milicija otvara novi front u sirijskom građanskom ratu, a Ankara se sa sukobljava s Kurdima, saveznicima SAD, u trenutku kada odnosi Turske s Vašingtonom dostižu tačku pucanja.

Binali Jildrim: Avioni su gađali kurdske položaje u Afrinu

''Od ovog momenta junačke turske oružane snage su pokrenule vazdušnu operaciju sa ciljem da unište RPK i ID elemente u Afrinu'', izjavio je turski premijer Jildrim. Turske oružane snage su zvanično objavile da je operacija ''Maslinova grana'' započeta u 17 časova po lokalnom vremenu (+2 GMT). Prema navodima turskog lista Hurriyet, turski avioni F-16 su pogodili šest ciljeva u Afrinu, a turska artiljerija je gađala ciljeve u graničnoj provinciji Kilis. A šta su za to vreme Rusi poručili američkim snagama u Siriji, pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA