Najnovije

ORUŽANA POBUNA U PRO-SAUDIJSKOJ PRESTONICI JEMENA: Rat na ulicama Adena! Separatisti zauzeli vladu! (VIDEO)

Jemenski separatisti u južnom gradu Adenu zauzeli su zgradu Vlade, sedišta uprave, policijske stanice i vojni kamp, preneo je Sputnjik na arapskom.

Pobuna u Adenu (Foto: JuTjub, Pravda)

Južno tranziciono veće, organizacija koja se zalaže za ideju otcepljenja od severnog dela zemlje gde dominiraju Huti, održalo je danas demonstracije protiv "premijera" Ahmeda Bin Dagera, zahtevakjući od (svrgnutog) predsednika Jemena Mansura Hadija, glavne pro-saudijske figure i čoveka koji je pozvao Saudijsku Arabiju da interveniše u toj zemlji, nakon njegovog svrgavanja od strane hutija, da ga otpusti zbog korupcije. Protesti su se ubrzo pretvorili u oružane sukobe sa "vladinim snagama", koji su se raširili po gotovo čitavom gradu.
- Oružane formacije Tranzicionog veća zauzele su sudski kompleks, generalni sekretarijat Vlade i vojni kamp DŽabal Hadid, tvrdi izvor arapskog Sputnjika.  Za sada nema preciznih podataka o žrtvama sukoba, a zbog situacije u gradu zatvoren je i aerodrom. Iako su demonstranti uglavnom njegove pristalice, Mansur Hadi je dekretom zabranio današnje okupljanje u Adenu, što je, ako se ispostavilo, bilo kontraproduktivno, a u grad su se, zbog toga, slile na hiljade pristalica Tranzicionog veća i iz drugih gradova. Saudijska koalicija pozvala je na uzdržanost sve političke snage koje su aktivne u kako kažu "slobodnom" delu zemlje. Tranziciono veće je osnovao bivši gradonačelnik Adena Ajdarus Zubejdi u maju 2017, nakon što ga je Hadi otpustio sa tog položaja. Uz to, treba podsetiti da je međunarodno-priznatom "predsedniku" u trenutku svrgavanja davno prošao predsednički mandat, ali je on uporno odbijao da raspiše izbore, što je na kraju i dovelo do pobune Huti pokreta i opozicije, koja je imala podršku Republikanske gade i velikog dela vojske. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA