Najnovije

AMERIČKI DIPLOMATA PRITISKA I TVRDI: Balkanu preti rat, a krivci su Dodik i njegove gazde iz Mosve!

Majkl Karpenter u intervjuu za 'Al DŽaziru' optužio lidera RS da je faktor destabilizacije na ovim prostorima.

Majkl Karpenter (Foto: Jutjub)

Bivši spoljnopolitički savetnik potpredsednika SAD DŽozefa Bajdena, Majkl Karpenter smatra da Balkanu preti novi rat, a da je glavni krivac za to predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
On je u intervjuu za 'Al DŽaziru' optužio lidera RS da je faktor destabilizacije na ovim prostorima.
- Grupa 'Srbska čast' kreirana je uz pomoć Dodika. To je strašno. NJih treniraju Rusi u humanitarnom centru u Nišu... Sve je to kao bure baruta, koje može začas eksplodirati. Vrlo su visoke šanse da se ta paravojna formacija na neki način aktivira kako bi stvarala tenzije u regiji. Ovo je samo nastavak jedne ekstremno opasne politike etničkog nacionalizma koju vodi Dodik. Sve dok on bude vodio ovakvu politiku u RS, to će šanse za oružani sukob u regionu rasti. 
- Dodik je potpuno pod kontrolom Moskve i traži dozvolu od Rusije za sve što radi. To je loše za celu BiH i građane RS... - poručuje Karpenter. On ističe da Amerika svim sredstvima mora da spreči ruski uticaj u regionu, a posebno na Dodika.
- Rusi su vrlo aktivni na Zapadnom Balkanu. Srbija je strateško mesto. Ne činimo sebi uslugu kada dopuštamo uspostavljanje uskih veza između visokih ruskih i srpskih zvaničnika. Amerika treba da bude više ekonomski uključena. NATO mora biti vidljivije prisutan. Ne mora to biti nužno NATO kao takav, smatram da bi SAD trebale biti vojno prisutnije u regiji - dodaje Bajdenov savetnik.
S druge strane, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara podseća da su Amerikanci ti koji decenijama širom sveta izazivaju sukobe.
- Ratove na Balkanu i drugom delu sveta ne izazivaju lokalni političari nego SAD i NATO. Tako je počeo i rat u Jugoslaviji. Ni neki novi rat u BiH ili na Balkanu neće početi dok vatru ne upale SAD. Karpenterova nagađanja su poznati stavovi bivše američke administracije, koja je prolivala krv malih naroda širom sveta - kaže Kozomora.
Šta sve poseduje u Srbiji bivši šef CIA i šta još planira da kupi saznajte OVDE.
Izvor: informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA