Najnovije

I MRTVOG GA SE BOJE: Slobodan Milošević i dalje na ''crnoj listi'' SAD

Iako je "crna lista" SAD osvežena 26. januara ove godine na njoj su se našla imena davno preminulog predsednik SRJ i Srbije Slobodana Miloševića i haškog osuđenika Gorana Hadžića, koji je umro 2016. godine.

Slobodan Milošević (Foto: JuTjub)

Kako je prenela agencija HINA, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i u 2018. godini uvršten je na "crnu listu" američkog Ministarstva finansija, a na podugačkom popisu problematičnih osoba i organizacija s Balkana, kako ih klasifikuju u SAD, društvo mu prave brojni osuđenici za ratne zločine, ali i oni koji su za Vašington problematični zbog, kako se navodi, drugih razloga - penzionisani general LJuba Ćesić Rojsa ili Stanko Sopte.
Među imenima Albanaca izdvaja se Fatmira LJimaja, aktualnog zamenika predsednika vlade samoproglašenog Kosova. Komisija za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) Ministarstva finansija SAD krajem januara objavila je konsolidovani spisak osoba pod sankcijama američke vlade a u delu pod oznakom Balkan nalazi se dvestotinak osoba i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Kosova*. Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su haški osuđenici Veselin Šljivačnanin, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, ali i većina članova Karadžićeve uže porodice, uključujući njegovu ćerku Sonju, koja trenutno obavlja dužnost potpredsednice Narodne skupštine Republike Srpske. Na spisku je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših zvaničnika tzv. republike Herceg-Bosne osuđenih pred Haaškim tribunalom u novembru prošle godine. HINA konstatuje da među tim imenima nema drugih članova te grupe poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića. Na "crnoj listi" sad su i Hrvati osuđeni za ratni zločin počinjen u poslednjem ratu - Darijo Kordić, Mladen Naletić Tuta, Vinko Martinović Štele, Marijo Čerkez, Ante Furundžija. Uz Rojsa i Soptu koji po kriterijima američkih vlasti spadaju u neku drugu kategoriju, tu je i bivši član Predsedništva BiH Ante Jelavić, za kojim traga bosanskohercegovačko pravosuđe. Poznatija bošnjačka imena s američke "crne liste" su ona ratnog načelnika Glavnog štaba Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova BiH Bakira Alispahića, koji je smenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senada Šahinpašića Šaje, ličnog prijatelja Bakira Izetbegovića. Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS), koja je deo vladajuće većine u BiH i Četnički ravnogorski pokret. Šta je vladika Atanasije rekao o Vučiću i Đuriću, pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poslednji Miloševićev intervju pre Haga
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA