Najnovije

HOJT JI BRILJIRA: Američka vlada ne daje novac medijima!

Zvaničnik američke administracije zadužen za jugoistočnu Evropu Hojt Brajan Ji je u intervjuu za N1 rekao da Srbija ima mogućnost da ubrza proces ka EU i da je na njoj odluka na kojoj stolici želi da sedi. Navodi i da Beograd mora još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu, i da reforme sprovodi na najbrži mogući način.

Brajan Hojt Ji (Foto: JuTjub)

Hojt Brajan Ji je nedavno rekao da Srbija ne može da "sedi na dve stolice", što je izazvalo burne reakcije u Srbiji. Upitan o tome, gost ispostave Si-en-ena za Balkan - televizije N1, rekao je da su SAD predane tome da Srbija ide ka evrointegracijama. - Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a pravi prijatelji i partneri nisu oni koji govore ono što želite da čujete već ono što morate da čujete. Mislim da, kao prijatelji i parteri Srbije, moramo Srbiji jasno reći da ona ima mogućnost da ubrza proces ka EU. To nije naša odluka, to je odluka Srbije. Moraju oni da odluče na kojoj stolici žele da sede, mislim da oni moraju da odluče koliko brzo žele da krenu napred - naveo je.

Važna je saradnja Srbije i Hrvatske

Kako kaže, SAD veruju u važnu ulogu Srbije za stabilnost u regionu, i u važnost saradnje Hrvatske i Srbije. - Taj odnos se mora poboljšati u 2018. godini. Mislim i da Srbija i Hrvatska shvataju koliko je važno rešiti bilateralna pitanja i ojačati bilateralne odnose... Postojala je politička volja da se razreše ovi problemi, ali došlo je do prekida i bilo je uspona i padova u tom odnosu. Postoji šansa da ove godine dođe do uspona. Mislim da vlade dve zemlje žele da poboljšaju odnose i mislim da je za to potrebna politička hrabrost. To i Srbija i Hrvatska moraju naći, političku hrabrost bilo po pitanju nestalih, bilo po pitanju granica. Tada će obe zemlje moći da krenu dalje - naveo je. On tvrdi da u EU postoji volja da se prihvate novi kandidati, ukoliko su te zemlje spremne na reforme i dodaje da što brže Srbija i druge zemlje koje žele da se pridruže EU sprovedu reforme, to će brže da se dođe do napretka u pridruživanju EU.

Verujemo da Srbija napreduje

- Mislim da je predsednik Vučić preduzeo neke veoma važne korake u pogledu jačanja demokratskih standarda u Srbiji, isto tako i u pogledu ekonomskog prosperiteta zemlje. Pokušava da učini Srbiju članicom EU. To je težak put, Srbija treba da sprovede brojne reforme, ali mi verujemo da Srbija ostvaruje napredak, on samo treba da se ostvaruje malo brže. Ono što je važno za Srbiju jeste da ona treba da nastavi još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu i da čini sve što može kako bi sprovela reforme na najbrži mogući način - kaže Ji. Govoreći o ljudskim pravima i medijskim slobodama u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, rekao je da je to važno pitanje za sve zemlje koje žele da pojačaju svoje "demokratske standarde, ali i razvoj". Slobodni mediji su ključni za snažne demokratije i snažne ekonomije, naveo je. - Slobodni mediji služe interesima građana, i svi slučajevi kršenja zakona treba da budu procesuirani - rekao je Ji i dodao - Moramo se pobrinuti da imamo slobodu, nezavisnost medija, da je vlada partner medija, a i da mediji izveštavaju tačno i odgovorno. Najveći rizik leži u pretnjama urednicima i novinarima u Evropi, dodao je. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek u javnosti ističe N1 kao "američku televiziju", medij koji "radi za Amerikance". Na pitanje "plaća li nas američka vlada", Hojt Ji šaljivo kaže: "Ako vas i plaća, onda vas sažaljevam, jer ne dobijate veliki novac". On tvrdi da američka vlada ne plaća medijima i dodaje: "Mi verujemo u nezavisne medije i smatramo da mediji moraju biti nezavisni od bilo kakvog političkog uticaja i pritiska". - Vlasti moraju zaštititi medije i novinare od pretnji, pravosuđa širom Evrope moraju da procesuiraju one koji na nezakonit način žele da ograniče slobodu medija. Političari, lideri imaju odgovornost da jasno kažu da je i njima samima vrlo važno da mediji funkcionišu nezavisno... Ne bih rekao da je neka zemlja u regionu gora od neke druge. Mislim da su sve zemlje u ovom regionu suočene sa istim izazovima tranzicije, naveo je.

Proširenje NATO

Osvrćući se na proširenje NATO, rekao je da ta Alijansa ima politiku otvorenih vrata i da nikoga ne prisiljava na članstvo. - One zemlje koje ispunjavaju uslove, dobrodošle su da se priključe ovom savezu... Postoje neke zemlje u ovom regionu koje se nadaju da se priključe, nije lako da se ispune svi uslovi, a ako su spremne na žrtve, teške odluke koje se odnose na odbranu, ali i na zadovljenje demokratskih standarda, vladavine prava, slobode, te zemlje imaju pravo da odaberu i nijedna zemlja nema pravo da ulaže veto na to, uključujući Rusiju - naveo je.

"Nema potrebe za Dejtonom 2"

Bivši gradonačelnik Dejtona predložio je novu incijativu povodom BiH - da se organizuje Dejton 2. - Mislimo da sada nema potrebe za "Dejtonom 2", ali mislimo da je nužno da se vlast u BiH fokusira na prioritete koji će dovesti do političkih i ekonomskih reformi i da se ubrza proces približavanju EU - naveo je, osvrćući se na to Hojt Ji. Upitan o sporu Hrvatske i Slovenije oko granice na moru, rekao je da SAD znaju da on postoji dugi niz godina i da se radi o teškom pitanju. - Ali mi verujemo da su obe zemlje sposobne da reše to pitanje. Nećemo zauzeti stranu, jer verujemo da Hrvatska i Slovenija to same mogu rešiti. Traju plodonosni razgovori na visokom nivou i verujemo da će sve države u skoroj budućnosti doći do rešenja - rekao je. Naveo je da dve zemlje imaju puno toga zajedničkog, da su članice EU i NATO i da imaju mnogo zajedničkih interesa. Kako Vuk Jeremić misli da "uzdrma" režim Aleksandra Vučića, pročitajte OVDE. Izvor: N1, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hojt Ji i Aleksandar Vučić u Beogradu 24.5.2017. - zajedničko obraćanje:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA