Najnovije

63. padobranska brigada u paklu Košara: Pili smo vodu iz potoka punog leševa (VIDEO)

Pripadnik 63.padobranske brigade i učesnik bitke za Košare Siniša Živić ispričao je za Narodnu televiziju svoje ratno iskustvo sa Košara. NJegova jedinica upućena je na Košare 9. maja 1999. godine kako bi povratila teritoriju sa koje se vojska predhodno povukla pod naletom Šiptara.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Živić je ispričao da je akcija trebala da traje samo jedan dan, a da je jedinica upućena samo sa malim sledovanje hrane i vode, ali su ostali u planini 9 dana. On je objasnio da je iste večeri kada su padobranci stigli na Košare krenulo višednevno bombardovanje kasetnim bomabama čitavog terena. Živić je objasnio da je NATO precizno pogađao teren na kom je bila srpska vojska. Vojnici su tih dana kao jedini izvor vode imali u potoku koji je bio pun leševa.

Živić je u  intervjuu govorio o stradanjima vojnika od kasetnih bombi, borbama sa Šiptarima, uslovima u kojima su vojnici preživnjavali. On je ispričao i situcaiju kada je NATO kasetnim bombama zasuo šiptarski položaj, nakon čega je prekinuto bombardovanje tog terena. On je objasnio da je sa albanske strane sve bilo spremno za kopnenu invaziju i da bi ona sigurno usledila da nisu zadržane pozicije na Košarama, ali i kod Morine gde je bilo pogodnije za mehanizaciju.  Živić je ispričao kako je srpska artiljerija kod graničnog prelaza Morina uništila veliko skladište albanske municije u Tropoji. Iako se spekulisalo da je Tropoju napala srpska avijacija, Živić kaže da je ekslozija u Tropoji izazvala artiljerijska granata. Prema njegovim rečima Šiptari i NATO nisu bili spremni na žrtve koje bi usledile da su ozbiljnije krenuli kopneno. Šta Kadirov kaže o sličnosti Srbije i Irana pogledajte OVDE. O likvidaciji velikog broja terorističkih komandanata u Siriji čitajte OVDE.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mirko Đorđević o Košarama.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA