Najnovije

75 GODINA OD SMRTI SLAVNOG NAUČNIKA: Teslu ubio Hitlerov specijalac?

Na pravoslavni Božić 1943. godine, pre tačno 75 godina, u svom apartmanu na 33. spratu hotela „NJujorker“ u Americi pronađen je mrtav Nikola Tesla, pronalazač naizmenične struje i jedan od najvećih svetskih genija svih vremena.

Nikola Tesla (Foto: Pablik)

Ceo život ovog Srbina iz Like - ali i njegovi izumi, bez kojih bi današnja tehnologija bila nemoguća (od kojih su mnogi ostali nezavršeni, a za neke se veruje da su i ukradeni nakon njegove smrti) - bio je obavijen velom tajne. Tako je čak i njegova smrt do danas ostala misteriozna. Zvanično, Tesla je preminuo u 87. godini u snu, od posledica koronarne tromboze. Međutim, Oto Skorceni, Hitlerov komadant jedinica za posebne namene, u svojoj autobiografiji tvrdio je da je jastukom ugušio velikog genija u hotelskoj sobi. Povod za ubistvo su bili, kako je naveo, Teslini eksperimenti, a naročito onaj u kojem se preko elektromagnetnih polja može vršiti pomeranje u vremenu i prostoru.

Imao svedoke

- Lično sam ubio Nikolu Teslu, ugušivši ga jastukom, jer je previše znao. Više puta sam podmornicom dolazio i iskrcavao se u Ameriku. Pomagao mi je kolega Rajhard Gelen - napisao je u svojim sećanjima Oto, jedan od omiljenih Hitlerovih ubica.

Poslednja Teslina želja

Komemoracija Nikoli Tesli je održana 10. januara 1943. godine, a gradonačelnik NJujorka Fjorelo la Gvardija pročitao je oproštajni govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac i prevodilac. Tesla je poželeo da ga sahrane uz Šubertovu kompoziciju „Ave Marija“ i srpsku pesmu „Tamo daleko“, koja ga je podsećala na daleku domovinu, a koju je odsvirao njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora Slovan.
U prilog tim izjavama idu i tvrdnje Erika Bermana, čoveka koji se zabavljao sa ćerkom Ota Skorcenija, a koji je kazao da mu je ozloglašeni nacista na samrti priznao da je on kriv za smrt srpskog genija.
- On i nacista Rajhard Gelen su naveli Teslu da im ispriča sve detalje o svojim značajnijim otkrićima. Nakon ubistva su ukrali sav sadržaj iz Teslinog sefa i dostavili ga Hitleru. Naravno, vojska SAD je došla u posed ovih dokumenata za vreme projekta „Spajalica“ na kraju rata. Zapravo, najveći broj Teslinih izuma razvijen je kroz tajne vladine programe koji su počeli ubrzo nakon otkrića naizmenične struje, elektromagnetne energije, električnih motora, generatora, kalema, radio-prenosa, uređaja za uštedu energije i tehnologija za bežični prenos. Zato je i ovom nacisti dozvoljeno da nakon Drugog svetskog rata boravi u Americi - obelodanio je Berman za medije 2006. godine.

Urna u Beogradu

Urna s pepelom slavnog naučnika danas stoji u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, dok su simboli besmrtnosti njegovog rada svuda oko nas.

Omiljeni Firerov ubica

Oto Skorceni, komandant Hitlerovih specijalnih snaga, važio je za najopasnijeg čoveka u Evropi tokom Drugog svetskog rata
Predvodio je nemačke komandose koji su oslobodili Musolinija nakon njegovog svrgavanja 1943.
Spremao je, kako se kasnije ispostavilo, neuspešni desant na Drvar 1944. godine, u kojem je nameravao da zarobi Tita
Nakon rata je zarobljen, ali je uspeo da pobegne iz zatočeništva, ode u fašističku Španiju i tamo stvori milione baveći se građevinom
U svojoj autobiografiji tvrdio je da je pomogao Hitleru da pobegne u Austriju avionom kojim je upravljala Hana Rajc.
Ostalo je zabeleženo da mu je na sahrani 1975. godine 500 bivših nemačkih vojnika salutiralo nacističkim pozdravom „Zig hajl“.
Pročitajte OVDE šta su to zastrašujuće na Arktiku otkrili ruski naučnici?
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski dokumentarac o Skorceniju.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA