Najnovije

PUTINOV UBICA RAKETA I AVIONA: Zašto svi žele da kupe ruski S-400 iako mnogo rizikuju? (VIDEO)

Vežbe "Vostok-2018" u istočnom Sibiru prošlog meseca obeležile su najveću rusku vojnu vežbu u više od 30 godina, a učestvovalo je gotovo 300.000 ruskih, kineskih i mongolskih vojnika. Više od vežbe, ratne igre su bile prilika da Rusija izloži svoj vojni hardver, ruski drugi najveći izvor prihoda, nakon nafte.

S 400 (Foto: RIA)

Tokom "Vostoka-2018" Rusija je pokazivala S-400 raketni sistem, jedan od najnaprednijih i najreklamiranijih sistema oružja proteklih godina. Sistem S-400 je unapređena verzija sistema S-300, koji je nedavno poslat za Siriju.

Zbog svojih karakteristika, nekoliko država, uključujući Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Indiju i Katar, reklo je da su spremne da kupe S-400. Gotovo svakoj vladi koja je najavila da planira da kupi ovaj sistem prećeno je nekom vrstom diplomatske odmazde od SAD-a, NATO-a ili neprijatelja.

Razlog za ovakav stav, prema rečima nekoliko stručnjaka nije samo zato što je S-400 tehnološki napredan, već i zato što predstavlja rizik za dugogodišnje saveze.

Napredni sistemi

- S-400 je među najnaprednijim dostupnim vazdušnim odbrambenim sistemima, u rangu sa najboljim što Zapad ima da ponudi - rekao je Simon Vezeman, viši istraživač na stokholmskom Međunarodnom istraživačkom institutu za mir, transfere oružja i programe vojnog širenja - SIPRI.

- NJegovi radari i drugi senzori, kao i rakete, pokrivaju veliki prostor – radar ima domet od najmanje 600 kilometara za nadzor, a rakete imaju domet do 400 kilometara... Precizan je i može da prati veliki broj potencijalnih meta, uključujući i tajne mete - rekao je Vezemanu.

Druge prednosti su modularno postavljanje i velika mobilnost, što znači da može biti postavljen, ispaljen i pomeren u roku od nekoliko minuta.

- Namenjen je da bude raketni sistem jedan za sve. Može biti konfigurisan sa dugogometnim, srednje dometnim, pa čak i kratkodometnim sistemima oružja, zavisno od toga kako individualni korisnik želi konfigurisati S-400... Oštar je, prilagodljiv i mobilan, što je nešto čemu mnoge države teže - kazao je Kevin Brand, vojni analitičar koji radi u Veću za strane odnose.

Potencijalni kupci

Turska, članica NATO-a, jedna je od najznačajinijih potencijalnih kupaca sistema S-400. Govoreći na završnoj ceremoniji za oficire, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je u avgustu da će Ankara pokušati da kupi ovaj raketni sistem što je pre moguće, što će, prema Rusiji, biti u 2019. godini.

Ali, zanimanje Turske za ruski raketni sistem prestrašilo je njene zapadnjačke NATO saveznike zbog tehničkih i političkih razloga.

- U tehnološkom smislu, S-400 bi sigurno bio korak napred za Tursku, ali nije nužno u najboljem interesu NATO-a da ima taj sistem integrisan u svoju širu arhitekturu - rekao je Brend i dodao kao bi S-400 mogao dovesti do potencijalno opasne situacije.

Za Indiju, Saudijsku Arabiju i Katar, koji nisu deo saveza kakav je NATO, kupovina sistema kakav je S-400 vodila bi do manje tehnoloških problema, ali bi mogli da rizikuju diplomatske i ekonomske posledice od SAD-a.

Diplomatske razmirice

Za SAD ove kupovine su više od vojne pretnje – one se tiču suprotstavljanja uključenju Rusije u globalne sukobe, ali i održavanju dugoročnih američkih diplomatskih odnosa i sprečavanju Rusije da dobije čvrstu valutu za svoju opremu, kažu analitičari.

Zašto bi Turska, Indija ili bilo koja druga država riskirale diplomatske odnose sa SAD-om?

- Indiji se ne sviđa da nužno kupuje od samo jednog prodavača i da bude previše zavisna od jedne države, tako iz indijske perspektive geopolitički ima smisla kupovati neke sisteme od Rusije, a neke od SAD-a - kazao je Brend.

"Turska je sama svoj šef"

- Indija ima dugi odnos što se tiče kupovine opreme od Rusije, pa imaju mnogo iskustva s ovom opremom.

Drugi motiv je deljenje vojne tehnologije, nešto što SAD ne želi, za razliku od Rusije.

- Rusija je spremna da proda S-400 bilo kome i deli tehnologiju u određenoj meri - objasnio je Vezeman, iako dodaje da nije jasno koliko daleko bi to deljenje išlo.

Posebno za Tursku, Vezeman je rekao, S-400 je postao pitanje taštine.

- Ne priklanjajući se SAD-u i NATO-u, Turska pokazuje da je sama svoj šef, da se može suprotstaviti SAD-u i NATO-u - kazao je Vezeman.

Putin sprovodi čistku, prvi na meti šef obaveštajne službe? Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Al DŽazira

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA