Najnovije

NE DAJ BOŽE NIKOME TAKVE MUKE: Erupcija vulkana odnela je hiljade života za treptaj oka! (FOTO/VIDEO)

Katastrofalna erupcija Vezuva 79. godine pre nove ere uništila je nekoliko gradova i ubila hiljade ljudi. Meštani, koje u dva dana katastrofalne erupcije lava nije žive spržila, umirali su i na druge užasne načine.

Panorama Napulja uz pogled na vulkan Vezuv (Foto: Jutjub)

Novo istraživanje je pokazalo da je njima eksplodirala glava. Arheolozi iz torinske univerzitetske bolnice Federika II istražili su kosti izvađene ispod pepela u skladištima za čamce na dokovima Herkulanuma, jednog od gradova najbližeg vulkanu. Na kostima su otkrili čudne crvene i crne naslage minerala, a one su pronađene i u lobanjama.

Naučnici su potom uz pomoć dve procedure ustanovili da se radi o naslagama gvožđa i gvožđe oksida. A to je ono što bi se dogodilo kada bi krv proključala i pretvorila se u paru.

- Prvi put smo došli do uverljivih dokaza koji ukazuju na to da su se usled izloženosti ekstremnoj vrućini, telesne tečnosti i meko tkivo žrtava u Herkulanumu pretvorili u paru - napisali su naučnici u studiji.

Drugim rečima, telesne tečnosti su se pretvarale u paru, a ona je stvarala pritisak koji je negde morao da se oslobodi. Na dokovima Herkulanuma smrt je zatekla oko 300 ljudi. Proučavajući 103 kostura, primećno da je većina kostiju pukla ili napukla. Rubovi su bili oštri, a ugalj je bio na njihovim delovima.

To se događa prilikom kremiranja i ukazuje na izloženost ekstremnoj temperaturi. Dalja analiza pokazala je da je nataloženo gvožđe na kostima posledica ključanja i isparavanja krvi na visokim temperaturama. Lava je bila jako vruća, između 200 i 500 stepeni, a kretala se brzinom od 100 do 300 kilometara na sat. LJudi u Herkulanumu jednostavno nisu imali šanse.

- Pažljiv pregled kostura otkrio je i pukotine u gornjem delu lobanje, kao i zacrnjenja oko tih pukotina. To je verovatno rezultat istovremene direktne izloženosti ekstremnoj vrućini i porastu intrakranijalnog pritiska podstaknutog ključanjem mozga. Eksplozija lobanje verovatan je ishod - navodi se.

Odnosno, mozak žrtve je "prokuvao", što je stvorilo mnogo pare koja je mogla da izađe isključivo kroz lobanju. Vezuv je i dalje aktivan vulkan, poslednja erupcija je bila 1944, a u njegovoj neposrednoj blizini danas živi 3 miliona ljudi.

Žestok odgovor Rusije Amerikancima. Pogledajte OVDE šta Putin sprema.

Izvor: Kurir

Bonus video

Ovo vatreno oružje možete kupiti bez dozvole policije! | Darko Božić 

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jedna od najstravičnijih erupcija vulkana ikada dogodila se u antičko doba u Starom Rimu kada je ceo grad Herkulanum podno Vezuva nestao za treptaj oka!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube