Najnovije

RUSIJA ODGOVARA NA SANKCIJE: Izbacuje američki dolar iz svoje celokupne spoljne trgovine

U značajnom razvoju, projekat dedolarizacije ruske ekonomije koji je najavljen u septembru od strane ruskog predsednika VTB-a Andreja Kostina, potvrđen je u ponedeljak i sada napreduje. Ova mera, rekao je Kostin, bi mogla minimalizovati negativan efekat američkih sankcija na rusku ekonomiju.

Putin i Medvedev (Foto: kremlin.ru)

Anton Siluanov, ruski ministar finansija, komentarisao je da proces dedolarizacije neće biti sličan argentinskom scenariju (razmena imovine u dolarima za imovinu u nacionalnoj valuti), ili u Uzbekistanu (veto na slobodno kretanje stranih valuta). Prema rečima Siluanova, ruske vlasti rade na izbegavanju korišćenja dolara u spoljnoj trgovini, i počinju da vrše transakcije u evrima, rubljama i drugim valutama.

“Uvešćemo poreske prednosti, govorićemo o brzom povraćaju poreza na dodatu vrednost za izvoz,“ objasnio je Siluanov.

“Lista zemalja koje žele da smanje svoju zavisnost od američke valute je velika i uključuje sve države koje su već propatile ili one koje strahuju da će propatiti od dolarskog ekstremizma,“ rekao je autor.

“Evropljani bi imali koristi ako bi Rusija koristila evro, jer oni sada moraju da uzmu u obzir sve rizike vezane za nestabilnost deviznog kursa. Zemlje BRIKS-a, i drugi poput Irana i Turske, takođe žele da izbegnu dolar,“ rekao je Anatolij Aksakov, predsednik Odbora Državne dume (donjeg doma ruskog parlamenta) za finansijska tržišta.

S druge strane, Mirzajan je istakao da je dedolarizacija ruske spoljne trgovine veoma razumna mera sa političke tačke gledišta. Međutim, ekonomski je to teško izvesti.

“Da bismo mogli koristiti nacionalne valute u bilateralnoj trgovini, neophodno je da se ova trgovina obavi bez neravnoteža,“ rekao je on.

Trenutno, ruski izvoz u Tursku premašuje 18 milijardi dolara, a uvoz je dostigao samo 3 milijarde dolara. U tom slučaju, prema rečima Mirzajana, ako obe zemlje nastave da koriste nacionalne valute u trgovini, Rusija bi mogla akumulirati mnogo rezervi lire, dok Turska neće imati rublje.

Uprkos ovom riziku i činjenici da ni rublja ni nacionalne valute drugih zemalja trenutno nisu dovoljno sigurna sredstva, autori dedolarizacije ukazuju na to da je, za sada, ovo samo inicijativa koja je u povoju. Prema rečima Kostina, implementacija ovog projekta u Rusiji će trajati najmanje pet godina.

“Što više Vašington zloupotrebljava svoju kontrolu nad dolarom, to će više ruskih vlasti, i to ne samo onih u Rusiji, biti uvereno da je dedolarizacija vredna toga,“ zaključuje analitičar.

Opasan otrov dospeo u ruke Islamske države! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako vežbaju Putin i Medvedev

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube