Najnovije

Dodik o muslimanskom članu Predsedništva BiH: DŽaferović gledao smaknuća desetina Srba

Svaki put kad budem video DŽaferovića u Predsedništvu, svaki njegov predlog gledaću kroz činjenicu da je bio svedok smaknuća Srba, da je imao mogućnost da to spreči, a da to nije uradio. I ništa se u mom stavu nije promenilo u odnosu na raniji zahtev SNSD u kojem smo tražili da odgovara za ratne zločine.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

To, za "Novosti", kaže izabrani srpski član u Predsedništvu BiH Milorad Dodik, a povodom ulaska u ovo telo Šefika DŽaferovića kao predstavnika Bošnjaka. Dodik napominje da njemu niko ne može da pripiše da se tako ponašao prema muslimanima.

Prema njegovim rečima, DŽaferović je u ratu bio načelnik Centra bezbednosti Zenica, koja je bila i zona Sakiba Mahmuljina, a gde je delovao i ozloglašeni odred "El mudžahedin", koji je odsecanjem glava pobio na desetine Srba:

- Definitivno je DŽaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca da su neposredno pored njega ubijali Srbe i da nije reagovao. Uz to, kao načelnik Centra zataškao je podatke o zločinima odreda "El mudžahedin".

Inače, iako je DŽaferović u ratnom periodu odobravao državljanstvo mudžahedinima koji su se borili u BiH, a direktno su bili u tom odredu, do procesa protiv njega nikada nije došlo. Sumnja se da je obiman deo dokumentacije sklonjen, a da je upravo on to učinio.

Dodik ističe da nije mogao da utiče na to koga će Bošnjaci da izaberu za člana Predsedništava BiH:

Šta da radimo, on je izabran i ja tu ne mogu ništa... Ali, neću zaboraviti to što je uradio.

Spalili 30 sela, ubili 459 ljudi

Masovno stradanje Srba na Vozući dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije. Tada je spaljeno 30 srpskih sela, proterano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske RS i civila, dok se za 126 osoba još traga.

Kada stiže Putin u Srbiju i šta donosi saznajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa Albertom Andijevim – dobrovoljcem iz Osetije koji se borio na KiM.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA