Najnovije

NATO TO GODINAMA PRIPREMA: Šiptari iza zidina Bondstila prave ovu pošast!

Da se nešto čudno dešava iza zidina Bonstila videlo se još letos, kada je Ramuš Haradinaj posetio ovu američku bazu, gde se sastao sa komandantom Nikom Dučićem. Sasvim "slučajno" poseta se desila uporedo sa navodima da Kfor obučava Kosovske bezbednosne snage u centru baze, a da se ne radi samo o obuci, potvrdio je ruski izaslanik u OEBS-u.

Bondstil (Foto: Jutjub)

"Iza zidova američke baze Bonstil vrši se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova" izjavio je ruski izaslanik u OEBS-u, Aleksandr Lukaševič.

Ruski izaslanik je na sastanku Stalnog saveta OEBS u Beču upozorio da se na ovaj način grubo krši Rezolucija Ujedinjenih nacija 1244, tako što se u američkoj bazi pored obuke kosovskih vojnika na toj "zatvorenoj teritoriji vrše pripreme za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku".

Pored toga što je za Srbiju stvaranje Vojske Kosova neprihvatljivo, to je i u suprotnostima sa odredbama Ustava i Rezolucije, po kojoj KFOR, kome su UN dale mandat, može biti jedina oružana formacija u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun, objašnjava da NATO već godinama, neskriveno, priprema komandnu strukturu te buduće formacije.

- Godinama se vrši obuka, napravljena je čitava organizaciona struktura kako će izgledati i sve se to radi uz pomoć pripadnika oružanih snaga pojedinih NATO zemalja - izjavio je.

Ono na čemu se insistira je da sve mora biti sprovedeno u skladu sa postojećim zakonima na KiM, a to znači da je potrebna i saglasnost srpskih predstavnika u institucijama koje funkcionišu tamo, što Srbi neće nikad prihvatiti.

- Tako da će Albanci pokušati da formiraju to ali bez promene naziva, da bi izbegli promene Ustava- poručio je Drecun.

NJegovu izjavu potvrdio je i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je rekao kako Albanci na KiM planiraju naredne nedelje da uvrste u dnevni red kosovske skupštine u Prištini set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. vojske Kosova, ali ne pod tim nazivom.

- Oni bi zadržali stari termin Bezbednosne snage Kosova, kako bi izbegli ustavne amandmane za koje im je prilikom glasavanja potrebna i podrška Srpske liste - izjavio je on za Pink.

Albanci već duže vreme pokušavaju da formiraju vojsku Kosova koja bi bila multietnička odnosno u kojoj bi bili i Srbi. Međutim, da bi se to realizovalo, potrebna i saglasnost srpskih predstavnika u institucijama koje funkcionišu tamo, povodom čega je Srpska lista jasno stavila do znanja da ne želi da učestvuje u tome, kao i da KFOR ode sa Kosova, za šta bi svaka članica NATO pojedinačno trebalo da se izjasni, a UN aminuje.

S druge strane, Albanci paralelno sa pokušajima transformacije KBS u "Vojsku Kosova", vode i medijsku kampanju koja bi pomogla stvaranje ove formacije, pa su se u javnosti pojavile sumnje da se u Bondstilu "nešto čudno dešava" kada je letos kosovski premijer, Ramuš Haradinaj,

On se sastao sa komandantom kampa, kako bi mu "zahvalio za doprinose američke vojske, kada je Kosovo u pitanju".

Gardisti ubijeni zbog 1,5 tona kokaina! Uskoro prva hapšenja? Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ko je pukovnik Nik Dučić i da li bi zbog slavnog prezimena Srbi trebalo da imaju velika očekivanja.

Bila je to 24. po redu promena na vrhu, otkad postoji američka baza Bondstil. Prva postava baze kod Uroševca se često menja, a ovog puta na Kosovo je stigla 79. pešadijska jedinica iz Kalifornije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube