Najnovije

RADIKALNI ISLAMISTI U IDLIBU DONELI ODLUKU: Hadžat Tahrir al Šam nastavlja džihad protiv Damaska i Rusije, a to nije sve! (VIDEO/MAPA)

Hadžat Tahrir al-Šam je objavio zvaničan stav u kome se obavezuju da će nastavi džihad (islamski termin za sveti rat) protiv vlade u Damasku i odbijaju da predaju oružje i izruče svoje strane borce.

DŽihadisti u Idlibu (Foto: Jutjub)

- Nećemo odstupiti od opcije džihada i borbe kao načina da se postignu ciljevi naše blagoslovene revolucije, pre svega da srušimo kriminalni režim, oslobodimo zarobljenike i osiguramo povratak raseljenih u svoju zemlju. Naše oružje je bezbednosni ventil za revoluciju - saošteno je u HTŠ.

Radikalna grupa je dodala da ceni napore svih koji su radili na zaštiti njihovih područja, sa jasnim pokazivanjem na Tursku. Međutim, upozorio je na "manevre ruskog okupatora i poverenja u njihove namere".

- Svi pokušaji režima i njegovih saveznika propali su i bili poraženi, baš kao i svi drugi okupatori tokom istorije- rečeno je u saopštenju HTŠ.

Video ispod: Lider HTŠ džihadista Abu Muhamed al DŽulani bio je povređen nakon jednog snažnog ruskog napada

Ovo je bila prva zvanična izjava HTŠ-a od objavljivanja tursko-ruskog sporazuma o demilitarizaciji u provinciji Idlib, koji je pod kontrolom radikalne grupe. Lokalni posmatrači su izjavili da ova izjava predstavlja stav grupe o sporazumu.

Video ispod: Borbe između HTŠ i Hezbolaha, sunitske i šiitske radikalne grupe na severu Sirije

Dok HTŠ nije odbio da će povući svoje teško naoružanje iz demilitarizovanog područja oko Idliba, on je čvrsto odbio  da se odrekne svog oružja i raspusti svoje snage. Ovaj stav predstavlja sredinu između stavova "radikalnih" i "umerenih" krila unutar grupe.

Plan HTŠ-a da prihvati i odbije određene delove sporazuma o deeskalaciji verovatno će ugroziti ceo proces, posebno što je radikalna grupa odlučna da nastavi borbu protiv Damaska.

Haos u Idlibu. DŽihadisti ponovo udarili jedni na druge. Pogledajte OVDE detalje.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte šta stanovnici Idliba (pod stalnom prismotrom) misle o dogovoru Putina i Erdogana u Sočiju, povodom situacije u provinciji u kojoj žive

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA