Najnovije

STAMATOVIĆ: Prvo Patrijaršiju vratite u Peć, pa otuda hvalite Vučićevu "lavovsku borbu za Kosovo"!

Milan Stamatović, predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS), oglasio se povodom najave formiranja tzv. vojske Kosova.

Milan Stamatović (Foto: Jutjub)

- Najava formiranja tzv. vojske Kosova već do kraja ove godine, uz otvorenu podršku Vašingtona i NATO-a, ali i izdajnička politika Aleksandra Vučića koji radi na razgraničenju i priznanju nezavisnosti tog dela teritorije Srbije, poslednje je upozorenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da odmah vrati tron srpskog patrijarha u njegovo istorijsko sedište Peć, gde se nalazio još od 13. veka, kako bi se sprečila predaja Kosova i Metohije (KiM) u ruke šiptarskim teroristima, očuvao identitet i jedinstvo SPC, i osigurao opstanak našeg naroda u južnoj srpskoj pokrajini – izjavio je on i dodao da ni po koju cenu SPC ne sme podržati sulude ideje o razgraničenju Srbije sa samom sobom.

- Dobro zna da bi to dovelo, ne samo do poklanjanja srpske zemlje već i do cepanja samog bića Crkve koja bi na KiM izgubila svoju jurisdikciju, svu imovinu, neprocenjive kulturne i verske spomenike, od kojih se 90 odsto njih nalazi na delu KiM južno od Ibra koji Vučićev režim, bezuslovno, želi da pokloni svojim koalicionim partnerima Haradinaju i Tačiju. 

- Kako je moguće, zapitao se Stamatović, da, i pored monstruoznih pretnji koje naprednjački režim stalno upućuje crkvenim velikodostojnicima koji hrabro brane teritorijalni integritet Srbije i identitet i opstanak naše Crkve na KiM, patrijarh Irinej i dalje tvrdi da se Vučić lavovski bori za KiM? Je li to Vučićeva "lavovska borba" za Kosovo ili protiv vladike Teodosija, igumana Save Janjića i ostalog časnog srpskog monaštva i sveštenstva? – upitao je predsednik Inicijativnog odbroa ZS, ističući da patrijarh, čija puna titula glasi "arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski", mora što pre da prestane da podržava samoubilačku Vučićevu politiku nacionalne izdaje, i da je došlo vreme da zaštiti srpski narod na KiM i hrišćansku pravoslavnu veru, vraćanjem istorijskog sedišta srpskoj patrijarha u hramove Pećke patrijaršije, uz zadržavanje crkvenog administrativnog centra u Beogradu.

Milan Stamatović tvrdi da bi, u suprotnom, i naša Crkva na KiM mogla da doživi ono što, već pola veka, preživljavaju vernici SPC u Makedoniji, ono što našoj Crkvi u Crnoj Gori, legimisanjem nekakve sekte Miraša Dedeića, čini režim Mila Đukanović ili, ne daj bože, ono što je, u vreme "NDH", srpskom pravoslavlju učinio monstrum Ante Pavelić formiranjem nekakve "Hrvatske pravoslavne crkve", ili ono što se Ruskoj pravoslavnoj crkvi, nažalost uz mig Vaseljenske patrijaršije, upravo čini u Ukrajini. 

Pročitajte OVDE kako je to Vučić “zavezao usta” ambasadoru SAD.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stamatović - Nijedan političar ne sme da potcenjuje volju naroda!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA