Najnovije

Hoće li priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve dovesti do istog u Makedoniji i Crnoj Gori?

Zbog davanja samostalnosti Ukrajinskoj crkvi, Ruska pravoslavna crkva prekinula je sve odnose sa Carigradskom patrijaršijom. Moskovski patrijarh Kiril optužio je carigradskog patrijarha Vartolomeja da je narušio jedinstvo pravoslavnog sveta. Ovaj nezapamćen potez preti da izazove velike potrese širom pravoslavlja, i sigurno da će podgrejati zahteve za auto-kefalijom nepriznatih crkava u Crnoj Gori i Makedoniji.

Crkva (Foto: Pixabay)

Stručnjaci su saglasni - potez carigradskog patrijarha može izazvati niz lančanih reagovanja u zemljama u kojima već dugo deluju nepriznate pravoslavne crkve. Analogiju sa Ukrajinom na prostoru Balkana najlakše je pronaći u relaciji između Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Makedonske.

"Treba biti oprezan jer je jasno da će neke struje ići na to da se priznaju neki delovi Srpske pravoslavne crkve za jednu posebnu organizaciju. Tu, prije svega, mislim na Makedonsku pravoslavnu crkvu kojoj je Srpska pravoslavna crkva dala autonomiju 1959. godine. Međutim, ona je i dalje nastojala da dobije autokefalnost", ističe kulturolog Jovan Janjić.

Nešto drugačija je situacija sa Crnom Gorom, u kojoj već godinama deluje samoproglašena Crnogorska pravoslavna crkva.

"Mislim da su minimalne šanse da Crnogorska pravoslavna crkva dobije autokefalnost dokle god je živ Miraš Dedeić, mada je on čovek u godinama. Zapravo, Miraš jeste bio sveštenik Vaseljenske patrijaršije u Rimu i kao takav je raščinjen. Tako da ne verujem da bi Vaseljenska patrijaršija dala autokefalnost crkvi na čijem čelu je njihov bivši sveštenik", izjavio Draško Đenović, verski analitičar.

Najbolja potvrda da se politika umešala u crkvene poslove je lično priznanje predsednika Ukrajine Petra Porošenka. On je sredinom godine boravio u službenoj poseti Turskoj, a razgovarao je i sa Vartolomejom. Po povratku u Kijev izjavio je da mu je vaseljenski patrijarh dao garancije da će Ukrajinska pravoslavna crkva uskoro biti autokefalna.

Đenović dodaje da je ovaj čin sasvim sigurno pokušaj Zapada da na još jedan način oslabi Rusiju, jer pored sankcija vezanih za predsednika Putina, svima je jasno da je patrijarh Kiril jedna od najjačih ličnosti u Rusiji.

Priznanjem autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve carigradski patrijarh Vartolomej otvorio je Pandorinu kutiju. U Ukrajini je proteklih godina oteto 40 ruskih crkava, a nasilje se nastavlja sada još većim intenzitetom. Jedno je sigurno - sve i da se ponovo uspostave odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Carigrada, više ništa neće biti kao pre.

A lo Svetog Savu naziva okupatorom, saznajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najveći raskol u istoriji pravoslavlja

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA