Najnovije

Potpisnici podrške SNS i Vučiću na čelu Nacionalnog teatra

Tek što se stišao slučaj angažovanja magazina ‘’Glob’’, čija je vlasnica jedna bivša Plejbojeva zečica, na medijskoj promociji Narodnog pozorišta u Beogradu upravnik ove umetničke kuće Dejan Savić imenovao je nove direktore direkcije Drame i Opere, inače potpisnike podrške predizborne liste Srpske napredne stranke.

Narodno pozorište u Beogradu (Foto: Pravda)

Dosadašnji v. d. direktor Drame dramaturg Željko Hubač zamenjen je rediteljem Jugom Radivojevićem koji će, kako je objavljeno na sajtu nacionalnog teatra, imati pun mandat. Na čelo Opere umesto tenora Janka Sinadinovića dolazi sopran Jasmina Trumbetaš Petrović. Konstantin Kostjukov ostaje na čelu Direkcije Baleta i, prema informacijama na sajtu, i dalje je u „v. d. statusu’’. Prema nezvaničnim saznanjima, novi direktori Drame i Opere trebalo bi da stupe na dužnost od 1. novembra.

- Namera je da Narodno pozorište, povodom jubilarne sezone, ali i posle nje, izmeni vizuru dramskog repertoara. Osim ovoga, u prvi plan je izbila i potreba za većim angažovanjem dramskih umetnika, kao i drugih umetničkih stvaralaca sa stalnim angažmanom u kući. Najzad, neophodno je proširiti krug spoljnih saradnika Drame, dajući priliku i nekima koji do sada nisu dobili šansu da se pojave na scenama Pozorišta, a svojim talentom i umećem to zaslužuju“, saopšteno je juče iz NP.

Što se tiče Opere, smena je objašnjena „zahtevima za postepenim podmlađivanjem solističkog korpusa, uz osavremenjivanje delovanja ove umetničke grupacije nastupima na otvorenom, gostovanjima po zemlji, realizovanjem trajnih snimaka i velikih projekata, što će biti obaveze novog rukovodstva“.

Uoči jučerašnje promene u Drami Željko Hubač je u beogradskim medijima otvorio pitanje finansiranja ove direkcije NP, čiji je budžet u jubilarnoj godini dodatno smanjen, iako je bio znatno niži od planiranog. Na pitanje ‘’Danasa’’ da li izjave u štampi imaju veze sa najnovijim odlukama Dejana Savića, Hubač odgovara „zaključite sami“.

– Kao umetnik i čovek zaista smatram da je svaki moj komentar na upravnikovu odluku i obrazloženje izlišan – smatra Hubač.

Bez komentara je i Janko Sinadinović, koji je za naš list rekao da „uprava ima pravo da smenjuje i postavlja direktore direkcija po svom nahođenju“. 

U pozorištu tvrde da najnovije promene u upravi ne treba dovoditi u vezu sa politikom, iako je Jug Radivojević član Socijaldemokratske partije Srbije Rasima LJajića. On je, kao i primadona Jasmina Trumbetaš Petrović, potpisnik predizbornih lista podrške SNS i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću. Povodom ove podrške ona je ranije za naš list izjavila da je „potpuno apolitična – ne pripada nijednoj stranci, a da je razlog zbog kog je podržala Vučića to što se znaju iz Zemuna godinama“.

 

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA