Najnovije

Ruski hor na Dan oslobođenja Beograda: Prijateljstvo Rusa i Srba

Koncert hora Sretenjskog manastira iz Moskve biće održan u Sava centru 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda. Zvanično najbolji crkveni hor na svetu nastupiće sa rodoljubivim, duhovnim i narodnim pesmama Ruske Federacije.

Poznati ruski hor na obeležavanju svečanosti povodom godišnjice Milanskog edikta (Foto: Jutjub)

Hor Sretenjskog manastira mnogo puta je nastupao u Kremlju pred stranim delegacijama i gostima predsednika Ruske Federacije, no sada priliku da ga čuje imaće i srpska publika i to 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda, u Sava centru. Želja članova hora bila je da koncert održe na dan kada se slavi oslobođenje Beograda, kao još jedan dokaz bliskosti i međusobnog poštovanja dva naroda. 

- Narodne, patriotske, duhovne pesme i romanse u izvođenju hora Sretenjskog manastira iz Moskve evociraće sećanje i podsetiti srpsku i rusku javnost o veličini doprinosa Rusije u oslobađanju Balkana od fašizma, ali i očuvanju srpske državnosti i hrišćanskog identiteta – navodi se u saopštenju.

Od 2005. godine, hor Sretenjskog manastira je postao glavni hor koji prati službe NJegove Svetosti Patrijarha i njegove pastoralne posete eparhiji Ruske pravoslavne crkve u Rusiji i inostranstvu. Sastav i izbor glasova hora Sretenjskog manastira nema premca u svetu i to je svakako zasluga dirigenta hora - Nikona Stepanoviča Žile, zaslužnog umetnika Rusije, diplomiranog muzičara Ruske muzičke akademije, koji potiče iz svešteničke porodice. Čak 30 solista, čiji muzički nivo je bez premca, čine hor Sretenjskog manastira fenomenom svetske muzike.

U Beogradu će hor Moskovskog Sretenjkog manastira nastupiti sa novim programom "Krila anđela". Pred očima gledaoca će biti muzička istorijska retrospektiva prijateljstva naših naroda, vojničke pesme, hronika Oslobođenja Beograda kao i pesme iz redovnog crkvenog služenja.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA