Najnovije

AKO IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT OVO TREBA DA ZNATE: Evo 10 najsigurnijih država gde biste mogli da se sklonite!

Prošle su 73 godine od poslednjeg totalnog rata u kojem se našao svet, a svaki takav sukob odneo je na milione žrtava, unazadio svetske ekonomije i svet bacio na kolena.

Treći svetski rat (Foto: Pixabay)

Politički i vojni analitičari upozoravaju da se pitanje izbijanja Trećeg svetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već "kad će biti?", što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom sveta. Međutim, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu da će u svetu ipak postojati "oaze mira". Ovo je 10 zemalja za koje se veruje da će biti najsigurnije ako izbije Treći svetski rat. 

Tradicionalno neutralna Švajcarska 

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, bez sumnje se dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Evrope. Sa Nemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo verovatno da bi mogle da postanu mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje je okružuju. Švajcarci bi lako mogli da se popnu u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kažu stručnjaci. 

Dovoljno izolovane da ih niko ne dira 

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan - sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i manjka bilo kakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9.000 i 6.000 aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni s jednom zemljom. Po Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. NJihova prednost su i čiste vode, plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih. 

Čile uživa prirodnu zaštitu 

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja u odnosu na druge zemlje Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom - Andima na svom zapadu i okeanom na svom istoku. Osim toga, južna polulopta Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije...) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut 

Verovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Evrope. Ali, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu - a to je Grenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo upravo tamo. 

Maltu je lako ignorisati 

To šumovito ostrvo Mediterana kroz istoriju uspešno je odolevalo brojnim pokušajima osvajanja - od krstaša do napada raznih carstva. Svaki potencijalni napadač dobro bi razmislio pre tako skupe i na kraju bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala "upropaštavanja cele nuklearne rakete", pa je velika verovatnoća da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje 

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama ni sa jednom silom koja bi mogla da učestvuje u Trećem svetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije. 

Fidži je predaleko od svega 

Fidži se nalazi u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

Ruski avioni napravili fantastičan učinak u Siriji. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Express.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Treći svetski rat mogao bi da počne ovako

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube