Najnovije

HAG SE OKOMIO NA MLADIĆA: Tužilaštvo se žalilo, žalba odbijena, a ponovo se traži razmatranje?!

Sud u Hagu svojski se trudi da ne dopusti da general Ratko Mladić ima pravično i pravedno suđenje. Sada je Sudija Vilijam Sekule, čije je izuzeće iz svog žalbenog veća zatražio i Radovan Karadžić, formirao sudsko veće koje će odlučiti da li tužilaštvo u predmetu kod Mladića ima pravo da se žali na odluku sudije Žana Kloda Antonetija da diskvalifikuje sudije Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Lija Daćuna zbog pristrasnosti.

Ratko Mladić (Foto: Jutjub)

Sekule je u to veće postavio Kenijca Lija Muthoga, Danca Vagna Jonsena i Engleza Bena Emersona. Ovim se, praktično, postupak vraća korak unazad, jer se sada razmatra ima li tužilaštvo pravo na žalbu, koja je već odbačena. Presedan.

Naime, tužilaštvo se početkom septembra žalilo na odluku Antonetija, koji je posle diskvalifikacije imenovao troje novih sudija u Mladićevo apelaciono veće, i zatražilo da se obrazuje tročlana sudska komisija, koja će ponovo razmatrati Mladićev zahtev za diskvalifikaciju. Sudija koji je odlučivao o tome, DŽozef Masanče, zaključio je da ne postoji pravni osnov za takvu žalbu. Kako je objasnio, pravila po kojima funkcioniše Mehanizam u Hagu ne pružaju podršku da tužilaštvo podnese takav zahtev na sudsku odluku.

Presuda za dve godine

Novo žalbeno veće Ratka Mladića, formirano posle diskvalifikacije trojice sudija čine predsedavajuća Priska Matimba Nijambe, Aminata Luis N`gums, Gberdao Gustave Kam, Sejmor Patom i Elizabeta Ibanda Nahamia. Oni bi pravosnažnu presudu trebalo da donesu do kraja 2020. godine.

Međutim, oni su se potom žalili sledećem sudiji po rangu, Sekuleu, koji je prihvatio njihov zahtev da se formira tročlano veće, koje će to razmotriti. Odbrana je sve vreme ukazivala da je Masanče dobro postupio i da nije napravio nikakvu pravnu grešku.

- Nije nam jasno - komentariše nam Mladićev branilac Branko Lukić.

- Tužilaštvo se žali protiv konačne odluke. Žalba im je odbačena, a oni sad traže da neko ponovo odlučuje o tome. O čemu se tu radi? Ne znam da pravila Mehanizma to dozvoljavaju. I sad se dešava ovo? Borimo se ruku vezanih na leđima protiv hidre sa devet glava. Odsečemo jednu, a izrastu tri.

Pročitajte OVDE zašto je hiljade građana Bihaća na ulicama?

Izvor: novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dosije - Ratko Mladić

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA