Najnovije

POSETA MUZEJU PSIHIJATRIJE: Surove metode lečenja pacijenata kroz istoriju

"Od doma za s uma sišavše do Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević" naziv je izložbe otvorene prošle nedelje u "Doktorovoj kuli" u Višegradskoj ulici povodom 157 godina psihijatrije u Srbiji. Posetili smo ovaj ujedno jeziv i zanimljiv muzej, saznali mnogo toga o prvim duševnim bolesnicima u Srbiji, prvim metodama lečenja i načinu na koji su oni pre nekoliko desetina godina provodili dane u ''Doktorovoj kuli''…

''Doktorova kula'' - prva ustanova za duševno obolele u Srbiji (Foto: Pravda)

„Doktorova kula” izgrađena je 1824. godine kao letnjikovac dr Vite Romite, Italijana koji je bio u službi kneza Miloša Obrenovića kao jedan od prvih školovanih lekara u obnovljenoj Srbiji. Danas ovo zdanje ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Izložba u holu kroz pet tematskih celina predstavlja osnivanje i značaj klinike, početke psihijatrije u Srbiji, najzastupljenija oboljenja, nekadašnje metode lečenja, ličnosti upravnika, lekara i drugog osoblja.  Saznali smo da je ‘’manična Kata’’ bila prvi stanovnik '’Doktorove kule'’, kao i to da ih je u narednim godinama u ovom prostoru bilo preko hiljadu. 

Svi posetioci ove izložbe imaće prilike da vide i lekarske izveštaje koje je pisao Laza Lazarević lično, zanimljive činjenice iz njegovog života, načine nekadašnjeg lečenja pacijenata – od opijuma, injekcija za malariju, izolacije, elektrošokova, pa čak i lečenja alkoholom.

Saznali smo i da je '’Doktorova kula'’, verovali ili ne, bila jedino slobodno, neokupirano mesto u Srbiji za vreme rata. Zato su se istaknuti političari, skupštinski poslanici i drugi progonjeni uvaženi građani skrivali upravo ovde, među duševnim bolesnicima…

Po prvi put izlažu se i predmeti iz muzejske zbirke klinike, medicinski instrumenti, aparati, predmeti korišćeni u radno-okupacionoj terapiji, kao i dokumentacija, lični predmeti i rukotvorine pacijenata. Videli smo i pisma koja su pojedini pacijenti dobijali, sačuvani u originalu, ljubavna pisma i pisma podrške, uz želje da se što pre oporave. 

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra, svakog dana od 10 do 17 sati.

 

 

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA