Najnovije

ŽELI DOMINACIJU: Tramp u Nevadi objavio da se SAD vraćaju proizvodnji raketa malog i srednjeg dometa!

Donald Tramp je objavio da će SAD istupiti iz Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa koji su Vašington i Moskva potpisali 1987.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Pres-služba Bele kuće je objavila da je – pred početak nastupa pred svojim pristalicama u Nevadi – povodom jednog novinarskog pitanja rekao
„Nameravamo da raskinemo taj sporazum. Nameravamo da istupimo iz njega“.

Još objasnio, dodavši: „Mi moramo proizvoditi takvo oružje (rakete malog i srednjeg dometa). Rusija krši taj sporazum i to – već mnogo godina. Ne znam zbog čega predsednik Obama nije o tome otvorio pregovore ili istupuio iz tog sporazuma“.

Kako je objavio The New York Times, Vladimira Putina i državni vrh Rusije će o ovoj Trampovoj nameri obavestiti njegov pomoćnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton.

SAD su 2014-te Rusiju prvi put optužile da krši ovaj sporazum.  Činila je to povremeno i kasnije, sve dso juče, a moskva je to svaki put kategorički odbacivala i tražila – dokaze.

Stejt departman je još u decembru prošle godine najavio mogućnost povratka proizvodnji raketa malog i srednjeg dometa.

Sam sporazum bio je potpisan 8. decembra 1987-me u vreme posete Vašingtonu sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova. NJime su bile zabranjene sve rakete dometa od 500 do 1000 kilometara i od 1000 do 5500 kilometara, uključujući sovjetske R-12 i R-14 koje su se 1962-ge nile pojavile na Kubi.

Sve zahteve iz sporazume su obe zemlje pootpuno realizovale do maja 1991-ve.

SSSR je uništio 1752 balističke i krstareće raketekopnenog baziranja, a SAD – 859.

Sporazum je potpisan kao „trajan“, ali su obe strane zadržale pravo da iz njega istupe ako za to obezbede ubedljive dokaze.

Ministarstvo inostranih poslova RF – reagujući na Trampovu izjavu u Nevadi – preko svog neimenovanog visokog funkcionera navelo je da Vašington „već dugo ide ka raskidu sporazuma“ i da iza toga stoji američki san o monopolarnom svetu sa dominacijom SAD.

Još je ukazalo: „SAD  se već duže drže kursa  sračunatog na istupanje iz međunarodnih sporazuma koji ih stavljaju u jednake uslove sa partnerima i čine ranjivom njihovu koncepciju vlastite zuzetnosti. Ali, da li će Sjedinjene Države istzupanjem iz sporazuma ostvariti svoj san o monopolarnom svetu? Neće“.

Inače, šef ruske diplomatije – Sergej Lavrov – nedavno je izjavio da Moskva ima za SAD „ozbiljna pitanja povodom njihovog poštovanja nekih odredbi sporazuma“.

Ruski senator Aleksej Puškov nazvao je najavljeni izlazak SAD iz sporazuma njihovim „drugim moćnim udarom po celom sistemu strateške stabilnosti u svetu“. Prvi je bilo američko istupanje iz sporazuma o protivraketnoj odbrani.

Pročitajte OVDE šta je "besni pas" Matis rekao Šojguu kada su se sastali!

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A šta o svemu kaže Miroslav Lazanski.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA