Najnovije

LAVROV: Rusija ne vidi rešenje! Svaka akcija imaće svoju reakciju!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne vidi rešenje o istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sergej Lavrov (Foto: Ria)

„Kada je reč o stavu SAD o Sporazumu o likvidaciji raketa, ja još nisam čuo odluku predsednika SAD. Čuo sam izjave o namerama, čuo sam reakcije u samim SAD, reakcija je prilično protivrečna. Izražavaju se i stavovi podrške i mišljenja koja da je ova namera pogrešna“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim kolegom sa Madagaskara Elua Duvuom.

Lavrov je naveo da će Rusija sačekati zvanično objašnjenje Sjedinjenih Američkih Država o ovom Sporazumu i tada odrediti svoj stav o Sporazumu.

„Postoji mišljenje o tome, koje je konkretno izložio senator Bob Korter da, kako on smatra, to ne znači nameru da se istupi iz Sporazuma, već označava nameru da se on promeni“, istakao je ministar.

Vašington zasad nije pokrenuo zvaničnu proceduru istupanja iz Sporazuma, rekao je Lavrov.

„U samom Sporazumu o raketama srednjeg i kratkog dometa postoji propisana procedura koja predviđa mogući izlazak iz ovog sporazuma. Ali ova procedura još nije aktivirana“, naglasio je Lavrov. 

„Sačekaćemo zvanična objašnjenja naših američkih kolega. Ako DŽon Bolton bude spreman da to uradi mi ćemo ga, naravno, saslušati i tek tada proceniti situaciju. Ako nameravaju to da urade preko drugih kanala, bićemo spremni i za te kontakte i tada ćemo već formirati svoj stav, polazeći ne iz namere, već iz jasno izraženih odluka“, dodao je ministar.

Komentarišući mogućnost istupanja SAD iz Sporazuma, Lavrov je naveo da će svaka akcija u ovoj oblasti imati reakciju.

„Naravno, kao što smo već više puta govorili, a predsednik (Rusije Vladimir) Putin potvrdio to na forumu ’Valdaj‘ u Sočiju, svaka akcija u ovoj oblasti će imati reakciju, jer se strateška stabilnost može postići samo na osnovu pariteta. Takav paritet će se održavati u svim okolnostima. Mi smo odgovorni za globalnu stabilnost i računamo da se SAD takođe neće odreći svog dela odgovornosti“, istakao je ruski ministar.

Ranije je predsednik američki Donald Tramp izjavio da će SAD istupiti iz Sporazuma sa Rusijom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Tramp je optužio Moskvu da narušava taj sporazum.     

Pročitajte OVDE kakvu je to pretnju Srbiji uputio Trampov čovek.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trampov savetnik Rodžer Stoun – Ako Tramp dobije sledeće izbore, Amerika napušta NATO!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA