Najnovije

TERORISTA TAČI NASTAVLJA DA OTIMA SRPSKU ZEMLJU: Rešio da stvori Veliku Albaniju po svaku cenu, evo šta hoće!

Samozvani predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, potvrdio je da svojom idejom o razgraničenju sa Srbijom, tako što bi tri opštine juga centralne Srbije bezuslovno bile pripojene Kosovu, zapravo izbegava podelu Kosova, kao i stvaranje Zajednice srpskih opština, što bi, kako kaže za zagrebački Večernji list, u neku ruku bila nova "Republika Srpska izvan funkcije Republike Kosovo"

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

Tači kaže da Srbija pre svega gleda svoju evropsku perspektivu, ali da naravno da Prištini neće pokloniti priznanje kosovske nezavisnosti i da je zato njegovo angažovanje i zalaganje u ovom trenutku usmereno na okončanje "mirovnog sporazuma" sa Beogradom.

Taj sporazum, navodi Tači, podrazumeva recipročno priznanje, što Kosovu otvara put ka učlanjenju u NATO i EU, kao i priznanje kosovske nezavisnosti od još pet članica EU, koje to do sada nisu učinile, zatim put ka učlanjenju u Savet Evrope, kao i mogućnost otklanjanja ruskog veta za ulazak u UN.

Upitan da pojasni šta zapravo znači razmena teritorija, sever Kosova za “Preševsku dolinu” ili nešto sasvim drugo, Tači kaže da taj "mirovni sporazum" podrazumeva recipročno priznavanje, a to obuhvata i demarkaciju i korekciju oko 400 kilometara granice sa Srbijom.

To će, kaže, biti "istorijska korekcja" granica tako što bi tri opštine juga centralne Srbije, Preševo, Medveđa i Bujanovac, bezuslovno bile pripojene Kosovu.

- Ni pod kojim uslovima i okolnostima ne možemo pregovarati o Mitrovici, Gazivodama i Trepči - naveo je Tači.

Tači je potvrdio da tom svojom idejom i predlogom izbegava podelu Kosova, a samim tim i stvaranje zajednice srpskih opštna što bi, kako kaže, u neku ruku bila nova "Republika Srpska na Kosovu koja bi potpuno bila izvan funkcije Republike Kosovo".

- Mi nećemo dopustiti da se to dogodi - rekao je i dodao da je pogrešan pristup onih koji upoređuju Kosovo i BiH, jer je, kaže, BiH potpuno potpuno drugačiji, komplikovaniji i stariji problem koji će biti teže rešiti nego kosovski problem".

Ako kosovski slučaj bude presedan, Tači je uveren da će to biti pozitivan presedan, ni u kojem slučaju negativan, te da njime nikako neće biti ugrožene zemlje regiona.

Milo Đukanović udario na svetosavlje i Svetog Savu. Pogledajte OVDE šta je izjavio.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hašim Tači tokom obilaska jezera Gazivode na severu Kosova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA