Najnovije

JOVO BAKIĆ: Lažne vesti uz rijaliti – opasna situacija! I ja sam bio žrtva...

Svi kreiraju lažne vesti, nažalost, i građani na internetu kreiraju lažne vesti, što je najmanje opasno, ali je vrlo loše i, nekim slučajevima, može da ima opasne posledice, izjavio je profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić.

Jovo Bakić (Foto: Jutjub)

On upozorava da je, ipak, najopasnije kada to čini vlast.

Najopasnije je kada vlast kreira lažne vesti, a novinari služe kao provodnici tih vesti, onda je potpuna katastrofa, dodao je Bakić, govoreći u serijalu Pres ekstra.

Kada se kapital udruži sa vlašću, što imamo trenutno u Srbiji, dakle jednu oligarhijsku spregu, onda je kreiranje lažnih vesti, uz kombinovanje sa rijaliti programima, visoko opasna situacija, ukazao je Bakić.

Prema njegovoj oceni, u Srbiji se sada događa da se jedan broj dobrih novinara „prodaje“ bilo kome, za bilo koju cenu, što je veliki društveni problem.

Tokom devedestih je bilo nezamislivo da se kvalitetni novinari prodaju, objasnio je Bakić. On je podsetio da je bilo loših novinara koju su bili poslušnici i precizirao da su istovremenio bili i politički činovnici i novinari. Tačno su znali šta rade i to je bio spoj političara i novinara, dodao je Bakić, dok profesionalni novinari tada nisu pristajali da budu poslušnici političara. Sada imate cenjene novinare koji su pristali da budu poslušnici autoritarne vlasti, što je pokazatelj katastrofalnog stanja u društvu. To znači da je društvo postalo bez vrednosti koje ga vode napred, predočio je Bakić.

On smatra da je vrlo teško boriti se protiv lažnih vesti, jer je demanti uvek slabiji od lažne vesti koja prva dolazi.

Ogroman broj građana je zaveden lažnom vešću i džabe što je demanti usledio, njemu se ne veruje. Posebno je loše kada imate poplavu lažnih vesti, kada to više nije jedna lažna vest, već imate more lažnih vesti, onda se postavlja pitanje kako građanin da se snađe, konstatovao je Bakić. Obrazovani građani to čine proveravanjem iz više izvora, ocenio je Bakić, koji se zalaže za to da se građani obrazuju da svaku vest proveravaju, mada je svestan da je to neostavriv ideal kojem treba težiti.

Bakić navodi da je i sam bio žrtva lažnih vesti i podseća na slučaj kada su funkcioneri Srpske napredne stranke 2012. godine pokazivali džak sa listićima „koji su ‘žuti lopovi’, pod navodnicima, pokrali“. Sad su oni otkrili tu krađu, a ja nisam mogao da razlučim da li je reč o istini ili ne, jer je bilo zbog toga što je, nažalost, „među žutima bilo i lopova“, rekao je Bakić.

Onda mu je ta vest delovala da može biti tačna, a može da bude i netačna, jer zna, opet, ko govori o njima.

Onda sam bio u velikoj nedoumici i nisam znao šta da radim, da sam imao provereno obaveštenje da se radi o jednoj manipulaciji, odmah bih izašao u javnost, ali to tada nisam znao i na pitanje novinara šta mislim o tome, rekao sam da je sve moguće, priznao je Bakić. Dakle, tu vidite koliko je snažna lažna informacija, jer neko ko bi po prirodi stvari trebalo da bude bolje obavešten od drugih i pritom kritičan duh, nije znao šta da misli u datom trenutku, zaključio je Bakić.

Pročitajte OVDE na šta to upozorava ruski istoričar.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jovo Bakić - Srbija je zemlja nepravde i zato nam treba promena celog sistema! 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube