Najnovije

SABOTIRAJU SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Četiri sile pokušavaju da spreče diskusiju o stanju na KiM

Amerika, Velika Britanija, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i koracima Prištine ka formiranju tzv. "vojske Kosova", preduzetim protivno Rezoluciji 1244 - drže dalje od Saveta bezbednosti UN.

Ujedinjene nacije (Foto: UN)

Ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izveštaj generalog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji trebalo je da se u redovnom tromesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

NJihovo ignorisanje sledio je i Vašington pa je ta tema, situacija na Kosmetu preskočena i u septembru tokom predsedavanja SAD.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izvestaja o pokrajini koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.
 
Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao tzv. "državu" priznalo njih devet.

 Dačić kaže da nema vojske Kosova dok važi Rezolucija 1244. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti/ Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Koga bre vi ovde lažete, vi ste kao neki nosioci maslinove grančice?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA