Najnovije

Tramp pobednik na predizborima Republikanske stranke u NJu Hempširu

Bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio je na Republikanskim predizborima u NJu Hempširu, ostavivši iza sebe bivšu amasadroku SAD u Ujedinjenim nacijama i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli.

Tramp je osvojio 54,5 odsto glasova, izborivši tako 11 elektora, dok je Hejli osvojila 43,6 odsto glasova i izborila je osam elektora, na osnovu gotovo 90 odsto obrađenih glasačkih listića, prenosi Gardijan.

Ovakav ishod predizbora u NJu Hempširu, nakon pobede na kokusu u Ajovi prošle nedelje, sugeriše da će Tramp po treći put biti kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima, i da će se najverovatnije u novembru po drugi put suočiti sa predsednikom SAD i najverovatnijim kandidatom Demokratske stranke DŽozefom Bajdenom.

Tramp se obratio svojim pristalicama u Našui, govoreći i o rezultatima Niki Hejli.

„Ona nije pobedila, ona je izgubila. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još uvek se mota okolo“, rekao je Tramp.

S druge strane, Hejli je poručila da će, uprkos porazu u NJu Hempširu, nastaviti sa kampanjom za naredne predizbore Republikanske stranke, koji se održavaju u Južnoj Karolini, državi gde je obavljala funkciju guvernerke.

„Predizbori u NJu Hempširu bili su prvi u zemlji, ali nisu bili poslednji. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još na desetine država, a sledeća na redu je moja Južna Karolina“, rekla je Hejli, ocenivši da se „haos DŽozefa Bajdena“ ne može popraviti „republikanskim haosom“.

Ankete pokazuju da Tramp ima značajnu prednost u Južnoj Karolini.

Gardijan podseća da Niki Hejli ostaje poslednji protivkandidat Trampu za republikansku nominaciju, nakon što se iz predizborne trke povukao guverner Floride Ron DeSantis.

Ekspert: Amerikancima i Evropljanima treba vrlo jasno objasniti – Pogledajte Gazu, takvi će biti vaši gradovi

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA