Najnovije

Kako su drevni Vinčanci stigli od Srbije do Indije, a Sloveni nisu mogli doći od Karpata do Jadrana?

Pre oko 4500 godina stara Evropa nestajala je u krvi, plamenu i genocidu. Preci današnjih zapadnjaka (Protokelti) 12 puta su smanjili mušku populaciju tadašnje Evrope - Protoslovene. Bilo je to istrebljenje nezapamćenih razmera. Od briljantne Vinčanske civilizacije, njenih gradova i rudnika ostale su samo ruševine. Kako se to desilo? Genetičari veruju da ljudi tog vremena nisu imali mutaciju koja im je omogućavala varenje mlečnih proizvoda, pa su mlečne proizvode jela samo deca. Preci današnjih zapadnjaka prvi su dobili tu mutaciju i počeli se hraniti mlekom i sirom. Oni su u Evropu pristizali hiljadama godina. Protosloveni (drevni Vinčanci) su ih dočekivali raširenih ruku. Ali dva događaja će sve izmeniti.

Goran Šarić (Foto: Jutjub)

Piše: Goran Šarić, istoričar i katolički teolog

Dunavska civilizacija ili stara Evropa (Lepenski Vir, Starčevo, Danilo-Hvarska kultura, Vinča, Butmirska kultura, Kostolačka kultura) počela je sa obradom metala još pre više od 6 000 godina pre nove ere. Pre 5500 godina Dunavska civilizacija prva na svetu serijsku proizvodi metal. Sa Kakvaza su dopremali rudu koja se naziva antimonska bronza. Od nje su izrađivali prve bronzane premete. Na Mohovoj skali tvrdoće bronze je 4 i vrlo je blizu željezu, stoga je pogodna za izradu ne samo oruđa nego i oružija. Vinčanci nisu izrađivali oružje, ali preci današnjih zapadnjaka, koji su živeli među njima, jesu. Preoteli su im bronzu i livačke radionice. Upravo im je mogućnost da jedu mlečne proizvode dala snagu i prednost pred Vinčancima u periodu kada radi prirodnih katastrofa polja nisu rodila.

Došlo je do velikog sukoba, možda i prvog pravog rata u istoriji čovečanstva. Između Vinčanaca i predaka današnjih zapadnjaka. Dio Vinčanaca je do kraja odbijao uzeti oružije u ruke. U smrt su išli mirno i dostojanstveno. Mi smo potomci onih koji su odlučili da se brane. Ovo je priča o njima.

Preci današnjih zapadnjaka bili su nemilosrdni. Staru Evropu su osvajali na isti način kao što će kasnije osvajati Kanare, Severnu i Južnu Ameriku, Indiju, Afriku, Australiju... iza njih ostajala je pustoš. Vinčanci, ti Indijanci Evrope svoje su utočište nalazili na udaljenim ostrvima – Sardiniji, Britanskim ostrvima, Kreti, u vrhovima planinskih masiva, Dinari, Visokim Tatrama, Karpatima... Jedan deo Vinčanaca (Protoslovena) otišao je prema južnoj Rusiji. U narednih hiljadu godina stići će sve do Indije. U Indiji su stvorili kastinski sistem, iz njihovih svetih spisa - veda, nastala je hinduistička religija, a iz njihovog jezika, sanskrita indijski jezici.

Postavlja se pitanje: kako su ti Protosloveni ili drevni Vinčanci mogli stići sve do Indije, a Sloveni nisu mogli od Karpata do Jadrana?

1. Ne radi se o istom razdoblju. Vinčanci, odnosno Protosloveni putuju u periodu Bronzanog doba i prostranstva ruskih stepa kojima prolaze su slabo naseljenja. Na njihovom putu ne nalaze se moćne države, susreću samo slabije razvijena plemena. U vreme navodne seobe Slovena u 7. veku između Karpata i Jadrana žive ratoborni Huni i Avari koji sigurno ne bi mirno gledali prošetavanje nekoliko miliona muškaraca, žena, dece i staraca.

2. Drevni Vinčanci (Protosloveni) bili su tehnološki superiorni svakom narodu i plemenu na koje su putem naišli jer su imali oružije, mačeve, štitove, sekire i kola izrađene od bronze. Zato su uspeli pokoriti starosedioce Indije - Dravide. U 7. veku je bilo obrnuto, Sloveni su navodno nepismeni primitivci, koji su kulturno i tehnološki najnazadniji u Evropi. Kako su onda ti primitivni Sloveni pokorili tehnološki naprednije stanovnike Balkana i to nakon što je car Justinijan (čije je carstvo bilo jedno od većih i moćnijih u istoriji Rima) podigao nova utvrđenja, između ostalog pojačao je i grad Viminacijum, najjaču rimsku tvrđavu na Dunavu?

3. Potomci Vinčanaca (Protosloveni) u Indiju provaljuju oko 1600 godina pre nove ere. To koincidira sa tzv. Minojskom erupcijom There koja je jedna od najvećih erupcija u istoriji. Erupcija je izazvala klimatsku katastrofu, usevi nisu rađali sve do Kine, mnoge tadašnje civilizacije su uništene ili na koljenima. Takvi katastrofični događaji uvek pokreću seobe. U 7. veku toga nije bilo.

4. Drevni Vinčanci (Protosloveni) su od Dunava do Indije migrirali postepeno, kroz više od hiljadu godina. Navodna seoba Slovena u 7. veku nije trajala ni pedeset godina.

5. Ni u vreme Bronzanog doba, ni u 7. veku, a ni danas ne sele se čitavi narodi, nego muškarci, ratnici, konjanici i lovci. U vreme seoba drevnih Vinčanaca (Protoslovena) na seobe su se otisnuli uglavnom muškarci. Žena i dece je među njima bilo vrlo malo. Nomadska plemena koja žive na konjima mogu prevaljivati veće udaljenosti. Kada katastrofični događaji - vulkanske erupcije, zemljotresi, glad, bolesti uzdrmaju civilizaciju, tada to koriste nomadi, konjanička i ratnička plemena koji provaljuju u desetkovane gradove.To nisu preseljenja celih naroda, nego ratnika koji svoju vlast nametnu zatečenom stanovništvu u zemlji koju osvoje i s vremenom se sa njima pomešaju. Tako je bilo i u Indiji. Tzv. Arijci ili Protosloveni (potomci drevnih Vinčanaca) bili su tek ratnička manjina, muškarci koji su starosedilačkim Dravidima nametnuli svoju vlast, ali ih je bilo manje od 10 posto od ukupnog broja stanovnika Indije.

6. Same po sebi seobe nisu sporne. Doseljavanja je uvek bilo. I na Balkan i sa Balkana. Kako je Balkan južnije, logično je da su još od kraja ledenog doba severna Evropa i Rusija naseljavane sa Balkana, a ne Balkan iz ledenih područja. Pod pritiskom Rimskog carstva stanovnici Balkana selili su se severnije prema Rumuniji, kasnije i Ukrajini. Do duše, u samom 7. veku nema nekih tragova slovenskog doseljavanja na Balkan, ali u 9. veku ih je bilo. Pogotovo su velike seobe bile u 4. veku u vremenu sukoba oko carskog prestolja između Konstantina i Licinija. Oba su pretendenta za cara severno od Dunava regrutirali hiljade Slovena u svoju vojsku. Veliki dio njih ostao je živeti na Balkanu. I opet, radi se o muškarcima. Najvažnije je uočiti da je Slovena na Balkanu bilo i pre i poslije 7. veka. Ideja da su antički stanovnici Balkana nakon 7. veka netragom nestali je suluda.

7. Preseljenja celih naroda, žena i dece su vrlo retka. Ona se mogu desiti u dva slučaja: ako neka država želi kolonizirati svoje krajeve koji su pusti ili kad se jedan narod seli u zemlju istog ili srodnog naroda. Prvi slučaj je primer iz Hrvatske kad je Habsburška Monarhija kolonizirala planinsko područje između Rijeke i Karlovca - Gorski Kotar. Drugi slučaj je preseljenje Srba pod Arsenijem Čarnojevićem koji su se sredinom 17. veka doselili među svoje sunarodnjake u Habsburškoj Monarhiji. Na te su seobe vezane i one pedesetak godina kasnije, kad između 50 i 100 000 Srba odlazi među svoje srodnike Ruse, u današnju Ukrajinu.

Vesna Pešić kaže da se svetovi dele i sele, ali se uvijek vraćaju svom ognjištu kao esenciji svog opstanka. I kao što se u Kosovskom ciklusu oseća eho davnih bitaka naših predaka u Indiji, tako je u svesti svih Slovena, pa i indijskih Arijaca, Balkan mitska pradomovina, njihova kolevka.

Šta Kusturica kaže o poliričkoj situaciju u RS i BiH saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa Goranom Šarićem.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA