Najnovije

PORUKA ZA NEPRIJATELJE: Rusija ima dugačku granicu, ali niko na nju neće stati

Iako se Zapad svečano zaklinjao da nakon raspada Sovjetskog Saveza neće pomerati svoje vojne granice prema Moskvi – nije održao obećanje! NATO je nastavio da se širi na Istok.

Ilustracija (Foto: mil.ru)

U tom kontekstu je direktor agencije za Panevropsku saradnju ruskog Ministarstva inostranih poslova, Andrej Keljin, na debatnom klubu „Valdaj“, otkrio način na koji će se Rusija braniti ukoliko se Ukrajina i Gruzija pridruže ovom neprijateljskom savezu.

„Šta će se desiti ako se Ukrajina i Gruzija pridruže NATO? Za nas bi to svakako bio ogroman vojni i ekonomski problem“, ocenio je ovaj diplomata. „Moraćemo da izgradimo odbrambeni pojas u blizini naše treće prestonice – Sočija“.

Međutim, Keljin je podsetio da se Gruzija i Ukrajina verovatno neće pridružiti NATO u bliskoj budućnosti, jer još uvek nije ispunjen ni minimum preduslova za tako nešto.

„Ali, ako se tako nešto desi, ako naši zapadni partneri, a već mi je teško da ih nazivam tako, krenu putem daljih konfrontacije, što se, naravno, može dogoditi, mi moramo biti spremni. Moramo se veoma ozbiljno pripremiti za ovakav scenario“, rekao je.

Kakva je zaštitna linija u pitanju? Kako će ona izgledati?

„Sve je tradicionalno, po našem ustaljenom običaju: S-300, S-400, Iskanderi, sredstva radio-elektronskog ratovanja, dodatne vazduhoplovne snage, sistemi protivvazdušne odbrane, raspoređivanje snaga za hitne reakcije“, ocenio je vojni analitičar Aleksandar Žilin.

„Sve ovo je veoma slično koracima koje smo već preduzeli na zapadnoj granici, gde smo već postavili odbrambene sisteme.

Ipak, vredi istaći da je čitav ovaj proces veoma skup, i ograničeno efikasan. Na kraju krajeva, u Ukrajini i Gruziji, ako se one ikad pridruže NATO, instaliraće američke napadačke sisteme.

Nadajmo se da nećemo morati da preduzimamo nikakve posebne mere. Na kraju krajeva, naš neprijatelj bi jedva dočekao da nas pretvori u opkoljenu tvrđavu“, zaključio je ovaj ekspert.

Hrvati obučavaju Šiptare za napad na sever Kosova! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Komsomolьskaя pravda/ IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA