Najnovije

"Teslin narod": Kako su Srbi stvarali istoriju Amerike?

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održana je premijera dugometražnog filma „Teslin narod” reditelja Željka Mirkovića. Ovaj dokumentarac otkriva priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovečanstva i aktivnom učešću u stvaranju istorije SAD. 

Nikola Tesla (Foto: Domen javnog vlasništva)

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana. U filmu se pojavljuje više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili SAD. Nakon premijere na “Kolarcu”, ovo ostvarenje će imati bioskopsku distribuciju širom Srbije, a naredne godine i u Americi.

Pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, u filmu je reč i o trostrukom dobitniku Pulicerove nagrade Voltu Bogdaniću, Gordani Vunjak Novaković, jedinoj ženi članu NJujorške akademije nauka, srpskim inženjerima koji su tvorci “Apolo” programa, potom legendarnim oskarovcima Karlu Maldenu, Stivu Tešiću, Piteru Bogdanoviču i drugim ličnostima čije je ime utkano u američku istoriju. Publika će čuti priču o prvom Srbinu u Americi DŽordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca”, ali i zanimljivosti poput one da je DŽi Aj DŽo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Glumac DŽek Dimić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u filmu igrao lik Nikole Tesle.

- Ovo je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i odlazili u SAD. NJihova ljubav prema zemlji iz koje su otišli ostala je u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole… Tamo daleko…

Podsetimo da je prilikom posete Beogradu 1892. godine Nikola Tesla rekao:

-Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina”.

 

 

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA