Najnovije

Na pomolu stvaranje "arapskog NATO saveza": Pusti san Vašingtona koji preti da uništi Iran (MAPA)

Bela kuća nastavlja sa planovima da uspostavi takozvani “arapski NATO". Ovaj vojni savez bi trebalo da uključi šest zemalja Zalivskog veća za saradnju - GCC (Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati) i još Egipat i Jordan.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Ono što je sigurno jeste da će potencijalni “Bliskoistočni strateški savez” (MESA) biti uperen protiv Irana i, kako smatra Vašington, “protiv iranske agresije, terorizma i ekstremizma”. 

Bitno je napomenuti da na ključna pitanja oko formiranja saveza i dalje nema odgovora. Da li pomenute arapske države imaju vojne sposobnosti da učine ovaj savez realnim izvorom sigurnosti i bedemom protiv iranskog širenja i učvršćivanja uticaja? Da li one mogu da ostave po strani političke i ideološke razlike kako bi se ujedinile pod američkim barjakom borbe protiv Irana? Kakav će biti stav Izraela na formiranje ove bliskoistočne alijanse? I na kraju, da li će savez zaista biti uperen protiv Irana ili će Vašington preko njega nastaviti da sprovodi svoju politiku i na drugim poljima.

Na ova pitanja još uvek nije moguće naći odgovore, međutim, ukoliko se uzmu u obzir trenutna dešavanja i međudržavni odnosi na Bliskom istoku, moguće je analizirati budućnost ove ideje.

Ideja stvaranja velikog saveza arapskih država, prvi put se javila 2011. godine, uoči Arapskog proleća.

Vašington joj se vratio 2015. godine, ali administracija tadašnjeg predsednika Baraka Obame, bila je zaokupljena smanjenjem američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku.

Tramp i Obama su videli takav arapski savez kao unapređenje američkih interesa smanjivanjem teškog tereta odgovornosti stavljenog “na leđa” Vašingtonu kada je u pitanju sigurnost u arapskom svetu. Međutim, ideja o "arapskom NATO-u" dobila je daleko više podrške od Trampove administracije nego od njegovog prethodnika, ako se uzme u obzir trenutna američka predsednička antiiranska politika.

Kako sada stoje stvari na Bliskom istoku male su šanse da dođe do stvaranja “arapskog NATO saveza” zbog postojanja brojnih međudržavnih problema potencijalnih članica. Blokada Katara, Omana i Kuvajta od strane Saudijske Arabije, sve agresivnija spoljna politika UAE-a i tenzije između Egipta i Saudijske Arabije u vezi sirijske krize samo su neke od prepreka za stvaranje ovog saveza.

Bez sumnje, veliki deo tenzija između arapskih država imaju veze s raspravama oko pitanja ko je u sunitskom muslimanskom svetu ekstremista i pitanja o tome kako ili kada bi arapske zemlje mogle ili trebalo da posluju sa Teheranom.

Što se tiče iranskog uspona u arapskom svetu, određeni članovi potencijalnog "arapskog NATO-a", Oman, Katar i Kuvajt – i u manjoj meri Egipat i Jordan – žele prisniju vezu s Islamskom Republikom, zbog niza nacionalnih interesa, kao što su energetske potrebe, sigurnosna pitanja, trgovina i investicije. Sa druge strane, UAE, Bahrein i Saudijska Arabija smatraju da je vojno rešenje prema Iranu jedino moguće.

Na kraju, može se zaključiti da su planovi za formiranje saveza nerealni, uzimajući u obzir manjak vojnih sposobnosti ovih arapskih država, kako se pokazalo u katastrofalnoj kampanji u Jemenu, kao i u političkim i ideološkim trvenjima između šest članova GCC-a, Egipta i Jordana. Ako Trampova administracija nije uspela da nagovori zvaničnike u Rijadu, Abu Dabiju, Manami i Kairu da razgovaraju sa svojim kolegama u Dohi, nije moguće očekivati da će doći do formiranja saveza protiv Irana.

Srbija i Kina se spremaju za svetski rat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srbija danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Predsednik Slobodan Milošević o SAD-NATO agresiji na SRJ, 1999.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA