Najnovije

OVO SE NEĆE SVIDETI NI MUŠKARCIMA, NI ŽENAMA: Znate li šta vam se sve na telu s godinama smanjuje

Svi smo primetli da ljudi što su stariji sve su niži, ali visina nije jedina koja nam se kako starimo smanjuje. Ima toga još i ta činjenica neće se dopasti ni muškarcima ni ženama.

Ilustracija (Foto: pixabay)

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista Opšte medicine u jednom prestoničkom Domu zdravlja i predsednica Sekcije opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu (SLD), kaže  da je tačno da se dešavaju promene na telu tokom starenja, što spada u takozvanu fiziologiju starenja.

- Menja se visina kod muškaraca i žena. Kod prvih, kako se procenjuje, za tri centimetra, dok je kod žena to za pet. Grudi se smanjuju zbog atrofije tkiva, ali i penis. Ono što nikome ne pada na pamet, a ne manje važno, jeste da prvo počnu da stare i propadaju krvni sudovi - kaže prim. dr Dimitrijević.

Prema njenim rečima, kad je reč o visni to se dešava zbog toga što kičma vremenom gubi tečnost u takozvanim diskusima.

- Između dva pršeljenova nalaze se diskusi koji izgledaju kao kese pune tečnosti. Elastične su i imaju ulogu da ublažavaju povrede kičme. Vremenom te kese gube tečnost i stvara se unutra takozvano fibrozno tkivo. Istovremeno, na taj način se smanjuje prostor između kičmenih pršljenova. To su sve posledice starenja i degeneracije tkiva. Kičma se tako "smanjuje", krivi i dolazi do smanjenja visine - objašnjava dr Dimitrijević.

Kako ona kaže, kada su grudi u pitanju, one se, takođe, menjaju u starosti zbog atrofije mišićnog i žlezdaniog tkiva.

- Žlezdani deo grudi atrofira ili se postepeno gubi. Uz to, isto se dešava kada je u pitanju mišićna masa u čitavom telu, pa tako atrofiraju i grudni mišići koji drže to žlezdano tkivo dojki. Imamo utisak da su se one smanjile, a u stvari je "krivac" atrofija tkiva - kaže sagovornica  i dodaje da se još jedan deo tela smanjuje od 45. godine kod muškaraca - penis.

- Posle 45. godine panis se godišnje smanjuje za po jedan milimetar. To je, kao i kod grudi, zbog atrofije mišića, ali i opuštanja mišića stomaka - kaže prim. dr Dimitrijević.

Ali, kako ona naglašava, kao lekar koji radi u preventivnoj medicini, a na čemu ceo svet trenutno insistira, jeste da se starenje čoveka nije isto kao i starenje pojedinih delova tela, što je važno za nastanak hroničnih bolesti.

- Veika pažnja posvećuje se starenju krvnih sudova jer oni mnogo brže stare od svih organa tako da nemamo istu "starost" krvnih sudova kod dva čoveka istog godišta - kazala je prim. dr Dimitrijević.

Ako uspete da se suzdržite od alkohola samo mesec dana, desiće vam se tri neverovatne stvari. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Seksualna inteligencija - Da li je veličina bitna?

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA