Najnovije

RUSKI MEDIJI DIŽU BURU: Srbija obučava ukrajinske vojnike?

Beogradski list ''Politika'' objavio je vest o regionalnom kursu civilno-vojne saradnje koji se održava u Beogradu, a obuku na njemu vrše srpski, kanadski i holandski instruktori.

Ukrajinski vojnik (Foto: US Army Europe)

'’Politika'’ je objavila ovu vest 30. oktobra, a ruske informativne agencije ‘’Regnum’’ i '’Ridus'’ su već sledeći dan prenele istu vest, koja je naišla na mnogobrojne reakcije čitalaca.

Radi se o Regionalnom taktičkom kursu civilno-vojne saradnje, u organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Vojske Srbije, svečano je otvoren juče u kasarni „Banjica 2” u Beogradu.

Cilj kursa je sagledavanje složenih uslova operativnog okruženja i pretnji bezbednosti koje nisu samo lokalnog i regionalnog već globalnog značaja. Kurs je prilika da slušaoci, njih 36, steknu potrebna osnovna znanja o civilno-vojnoj saradnji. Kurs se izvodi u dva dela, teoretski u Beogradu i praktični deo na bazi „Jug”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Slušaoci kursa su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripadnici civilnih organizacija i institucija iz Srbije, kao i oružanih snaga Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Gruzije. Kurs izvodi mešoviti tim šest instruktora iz Kanade, Holandije i Srbije.

,,Ovogodišnji kurs ujedno predstavlja mali jubilej, 10 godina i nastavak tradicije koja je počela 2008. godine. Do sada je ovaj oblik usavršavanja završilo više od 300 učesnika iz 20 partnerskih zemalja iz regiona i sveta. Kurs se realizuje uz veliku pomoć i podršku Ministarstva odbrane Kanade i predstavnika oružanih snaga Kraljevine Holandije'’, rekao je na otvaranju načelnika Odeljenj za civilno-vojnu saradnju pukovnik Dragan Mesarović.

Ambasadorka Kanade Keti Čaba zahvalila je Vladi Srbije i predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na gostoprimstvu i poželela uspešan kurs svim učesnicima.

Pored obrazovnog cilja, kurs je prilika pripadnicima Vojske Srbije da razmene stavove i iskustva po pitanjima civilno-vojne saradnje sa svim učesnicima kursa, civilima i kolegama iz inostranstva.

Podsećamo da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ostvaruje različite vidove saradnje sa predstavnicima oružanih snaga iz celog sveta. Tako je naprimer dan ranije, 29. oktobra, u Beogradu u zvaničnoj poseti srpskom ministarstvu odbrane bio Generalštab ruske armije.

Šta NATO dalje planira na Bliskom Istoku, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda/Odbrana

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ukrajinska vojska u Donbasu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA