Najnovije

RADUJE SE DOLASKU U SRBIJU: Šef NATO-a otkriva šta će biti na vojnim vežbama Alijanse nedaleko od Mladenovca

NATO podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ističući da je to važno za mir i bezbednost u regionu.

Upitan da prokomentariše ideju o razgraničenju koja se pominje kao mogućnost za rešenje kosovskog pitanja, Stoltenberg je, uoči posete Srbiji, rekao da to nije nadležnost NATO-a.

– Ono što mogu da kažem jeste da svesrdno podržavamo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi. To je važno za mir i bezbednost u regionu, a politički lideri tu imaju veoma važnu ulogu da odigraju – rekao je Stoltenberg.

0n je rekao da je ubeđen da budućnost celog zapadnog Balkana leži u evroatlanskoj porodici i zato što će to doneti korist njegovim građanima, zemljama i celoj Evroatlanskoj oblasti.

Naglasio je i da će NATO nastaviti da podržava sve napore koji vode normalizaciji bezbednosne situacije i spuštanju tenzija u regionu zato što, kako je rekao, ljudi iz ovog regiona zaslužuju bolju budućnost kao deo evroatlanske porodice.

– Upravo zbog toga mi u potpunosti podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a kojim posreduje Evropska unija. Ovaj dijalog je ključan za Beograd i Prištinu, a važan je i za mir i bezbednost celog regiona. I mi računamo na obe strane da će pokazati posvehecnost i odmerenost – poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li je NATO spreman da reaguje u slučaju da kosovske formacije primene silu na severu Kosova u delovima gde Srbi čine većinu, on je rako da NATO ostaje potpuno posvećen stabilnosti i bezbedosti Zapadnog Balkana.

– Kfor će preduzeti sve mere za bezbedno okruženje na Kosovu za sve zajednice u skladu s mandatom UN. Prisustvo naših službenika na Kosovu je garancija za bezbednost. Kfor svoju misiju ispunjava veoma efikasno i nastavićemo da budemo predostrožni – naglasio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže i da se raduje što će tokom posete Srbiji imati i priliku da označi početak civilne vežbe pod okriljem NATO-a “Srbija 2018”, koja se od 8. do 11. oktobra održava u Mladenovcu.

Napominjući da nije reč o vojnoj, već civilnoj vežbi, Stoltenberg je rekao da će vežbom biti testirana spremnost civila da se suoče sa vanrednim situacijama i prirodnim katastrofama, kao što su zemljotresi i poplave.

– Vežba je osmišljena tako da promoviše interoperabilnost između stručnjaka za katastrofe iz mnogih različitih zemalja i regionalnu saradnju. Ovo će biti prvi put da izvodimo ovu vežbu u Srbiji i vrlo smo zahvalni Vladi Srbije na pruženom gostoprimstvu. To će takođe, biti najveća vežba koju je organizovao naš Evroatlanski koordinacioni centar za vanredne situacije i partner zemalja NATO-a od osnivanja centra pre 20 godina – rekao je Stoltenberg.

On je dodao da se očekuje da će tokom nedelje više od 2.000 službenika iz više od 40 zemalja dati svoj doprinos vežbi, a da će više od polovine učesnika biti iz Srbije. Kako je ranije objavljeno na sajtu Alijanse, generalni sekretar NATO-a boraviće u Srbiji od 6. do 8. oktobra.

Patrijarh Irinej se moli za spas srpskog naroda u Republici Srpskoj. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/blic.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jens Stoltenbertg govori o vrednostima NATO-a u 21. veku

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA