Najnovije

MENJAJU SRPSKE: Na severu Kosova izdato oko 5.000 kosovskih vozačkih dozvola!

Od početka godine u opštinama na severu Kosova izdato je 4.889 kosovskih vozačkih dozvola vozačima koji su vozački ispit u srpskom sistemu položili između juna 1999. i septembra 2016, objavio je portal KoSSev, pozivajući se na podatke Kosovske policije (KP).

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Odlukom Vlade Kosova iz decembra 2017. omogućeno je izdavanje kosovskih vozačkih dozvola vozačima koji su vozački ispit u srpskom sistemu položili do 14. septembra 2016. i do te odluke, vozači su srpske vozačke dozvole mogli da zamene kosovskim samo ukoliko su vozački ispit položili pre Kumanovskog sporazuma, odnosno do 10. juna 1999.

Novom odlukom kosovske vlade, omogućeno je izdavanje kosovske vozačke dozvole i vozačima koji su u srpskom sistemu položili vozački ispit između 10. juna 1999, odnosno Kumanovskog sporazuma i 14. septembra 2016, odnosno 5. briselskog sporazuma o slobodi kretanja, podseća KoSSeV.

Prema podacima koje je KoSSevu dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, od početka januara do 3. oktobra 2018. na severu je izdato 4.889 kosovskih vozačkih dozvola po pomenutoj proceduri, a najviše ih je preuzeto u Leposaviću – 1.830.

U severnoj Mitrovici izdate 1.132 kosovske dozvole, Zubinom Potoku 1.027, a u Zvečanu – 900.

Kosovska policija, prenosi KoSSev, sprovodi pojačane mere kontrole saobraćaja i primene Zakona o pravilima drumskog saobraćaja.

U skladu sa novom politikom, za devet meseci ove godine propisano je gotovo 300.000 novčanih kazni za razne saobraćajne prekršaje, a 12.500 vozača širom Kosova je uz to dobilo i kaznene poene, dok je za oko 5.000 vozača izrečena kratkoročna ili dugoročna zabrana upravljanja motornim vozilom, prenosi KoSSev.

Pozivajući se na devetomesečni izveštaj kosovske policije, KosSSev navodi da je kao rezultat pojačanih mere kontrole do septembra ove godine na Kosovu zabeleženo 1.584 manje saobraćajnih nesreća nego u istom periodu prošle godine.

Od ukupno 294.938 izrečenih novčanih kazni, najveći deo – 283.852, su kazne u iznosu do 500 evra.

Od 4.892 izrečene zabrane, najviše ih je tromesečnih, dok je 45 vozača na Kosovu ostalo bez vozačke dozvole do godinu dana, a u dva slučaja izrečena je zabradve upravljanja motornim vozilom između jedne i dve godine, prenosi KoSSev.

Pročitajte OVDEkako to Ameri tvrde pazar.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kosovo: Građani sa srpskim dokumentima u problemu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA