Najnovije

ODNOSI VELIKIH SILA STIGLI DO TAČKE USIJANJA: Novi sudar SAD i Kine oko iranske nafte biće uskoro

Možda to nikom nije potrebno, ali odnosi SAD i Kine će početkom novembra dostići novu kritičku tačku, kada nove američke sankcije Iranu budu u potpunosti stupile na snagu, sa proklamovanim ciljem da se iranski izvor nafte svedu na nulu.

Ilustracija (Foto: pixabay)

Iran trenutno izvozi 1,7 miliona barela sirove nafte dnevno, a Kina, koja kupuje četvrtinu tog iznosa, polako postaje centar globalnog otpora toj unilateralnoj akciji Vašingtona, ocenjuje se u tekstu uticajnog američkog ekonomskog nedeljnika Barons.

"Ne verujem da će Kina popustiti pred američkim zahtevima, uzevši u obzir pogoršanje odnosa između dve zemlje", kaže Stiven Brenok, analitičar i broker na tržištu nafte.

Sve izgleda kao da je pozornica već postavljena za veliki trgovinski sukob, međutim, obe strane imaju razloga da u senci načine neke ustupke - Kina kao lek za već napete odnose sa SAD, a Vašington da bi izbegao šok cena nafte.

Ali predstojeći rok - 4. novembar - kada američke sankcije Iranu stupaju na snagu, samo povećava neizvesnost na tržištu nate koje je i bez toga dovoljno krhko.

Svi veliki kupci iranske nafte ne žele da ponovo budu stavljeni na američku "crnu listu". Evropljanima su ruke, međutim, vezane jer njihovim naftnim tržištem dominiraju privatne kompanije koje žele da zaštite svoje interese u SAD, kao i u finansijskim transakcijama kojima dominira dolar.

Kina je u boljem položaju da izbegne američke mere, kaže Piter Herel, koga je Stejt department u vreme Baraka Obame angažovao za sprovođenje sankcija Iranu, a sada je saradnik u Centru za novu američku bezbednost.

"Oni imaju gomilu srednjih i malih rafinerija koje nisu direktno izložene uticaju SAD", kaže Herel. Peking takođe ima iskustva u kupovini sirove nafte u svojoj valuti i početkom godine je sklopio ugovore sa plaćanjem u "petro-juanima".

Svojevremeno je Obamina administracija uspela da iranski izvoz svede na milion barela dnevno, a Herel procenjuje da bi tim predsjdnika Donalda Trampa mogao biti zadovoljan ako postigne tako nešto, pošto najave potpunog prekida izvoza iranske nafte nisu održive.

Kina je izgleda rešena da smanji uvoz preko velikih državnih rafinerija, poput Sinopeka, kao ustupak Vašingtonu.

"Osnovno je da dve strane izbegavaju veliki sukob oko sankcija Iranu, ali to će biti potencijal za sukob", kaže Majkl Hirson, koji je u konsultantskoj firmi "Eurasia Group" zadužen za Kinu.

Dalje akcije Trampove administracije zavise u velikoj meri od toga da li će Saudijska Arabija i drugi bliskoistočni proizvođači povećati proizvodnju, na šta ih Vašington otvoreno ohrabruje. Rijad, međutim, izgleda ne žuri da se povinuje, kažu analitičari.

"OPEK ne želi da poveća proizvodnju za 1,5 miliona barela dnevno i da tržište ponovo bude ponovo preplavljeno viškovima nafte", kaže Edvard Bel, analitičar banke "Emirates NDB" iz Dubaija i dodaje: "A takođe treba sačuvati obraz, kako ne bi izgledalo da se pokoravaju Amerikancima".

Najsigurnija prognoza je da Trampov tvrd stav prema Iranu i Kini nijednu od te dvije zemlje verovatno neće naterati da načine ustupke koje on želi.

Iranski lideri se ukopavaju u svom stavu i nadaju se da će Trampa naslediti neko "mekši", kaže Arijana Tabatabaj, koja je u korporaciji RAND prati Iran.

"Oni bi da sačekaju i vide šta će se dogoditi 2020. Godine", kada su naredni predsednički izbori u SAD, dodala je ona.

Kineske vođe su doneli sličnu odluku, procenila je banka JP Morgan i iznela sledeće predviđanje: "Trgovinski rat u punom obimu postaje naš novi osnovni scenario za 2019. godinu."

Ipak, malo koji investitor je spreman da se strpi dve godine, a sankcije Iranu su saamo još jedna stvar o kojoj treba da brinu, konstatuje Barons.

Nekadašnji zamenik šefa CIA za Balkan Srbima uputio užasnu poruku! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Branko Dragaš i Dragan Radović: Kako vlast i stranci pljačkaju narod Srbije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA