Najnovije

KANADA ZBOG PUTINA KUPUJE NAJSAVREMENIJE BRODOVE: Strah od Rusa ih košta 60 milijardi (FOTO/ VIDEO)

Kraljevska kanadska vojna mornarica namerava da nabavi britanske fregate „Tip 26” namenjene za borbu protiv neprijateljskih podmornica, javio je „Difens njuz”.

Kanadski brod (Foto: Jutjub)

Navodi se da je izgradnja ovih brodova u Velikoj Britaniji počela tek prošlog leta, što bi moglo da dovede do odlaganja isporuka i rast vrednosti brodova. Autori članka smatraju da su ovakvi rizici posledica želje da se što pre pronađe odgovor za „rusku pretnju” na Arktiku, prenosi „Sputnjik”.

„Za Kanađane je oružje za borbu protiv podmornica veoma važno pitanje. Ako vas zabrinjavaju ruske podmornice i pretnja iz vazduha, onda je ’Tip 26‘ pravo rešenje”, izjavio je Brajan Klark, penzionisani američki pomorski oficir i analitičar Centra za strateške i budžetske procene, prenosi „Difenz njuz”.

Geri Fadž, zamenik direktora kompanije „Lokhid Martin Kanada”, koja će se baviti isporukama britanskih brodova kanadskoj floti, izjavio je da su za proteklih 15 godina zapadne sile uglavnom ulagale sredstva u razvoj protivvazdušne odbrane, ali sada je postalo jasno da pretnja u velikoj meri dolazi i od podmornica.

Sve u svemu, Kanada namerava da kupi 15 fregata koje će Vladu koštati 60 milijardi dolara.

Ranije su mediji saopštili da zemlje-članice NATO-a nameravaju da se uključe u razvoj bespilotnih morskih sistema namenjenih suprotstavljanju pretnji koja dolazi od ruskih podmornica.

Šiptari spremaju haos na mostu u Kosovskoj Mitrovici. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA